Cégvilág

Meddig tart még az építőipar hanyatlása?

Semmi jel nem utal arra, hogy megindult volna az építőipar kievickélése a válságból. A szakmai szervezet összegzése szerint még az idén sem kezdődik meg az ágazat felívelése. Az Új Széchenyi-terv keretében tervezett beruházási programok hatása csak később lesz érzékelhető.

Egytizedével esett vissza az építőipari teljesítmény az elmúlt év során, az építési-szerelési munkák értéke 1798,5 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1979,8 milliárdos értékkel – állapította meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) most elkészült összesítő értékelése.

Koji László, a szervezet alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, nem meglepő a végső összegzés eredménye, hiszen az építőipari termelés mélyrepülése már több éve tart, s tavaly semmi jel nem utalt arra, hogy bármi is megmozdult volna az ágazatban.

A termelés volumene az év minden hónapjában alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, s mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy esztendővel korábbinál. Különösen fájdalmas a lakásépítések zuhanórepülésének kitartó tendenciája. Tavaly 20 823 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. A kiadott építési engedélyek száma 17 353 volt, ez 39 százalékos csökkenést jelent az előző évi adathoz képest.

A szakember szerint a közeljövőben legfeljebb az állami infrastruktúra-bővítés jelenthet érdemleges keresletet az ágazat számára. Ezért is tartja fontosnak, hogy felgyorsuljanak – az elsősorban uniós forrásokból finanszírozott – ilyen jellegű beruházások. Az Új Széchenyi-terv keretében tervezett programok ugyan jelentős építési munkákat igényelnek majd, ám kedvező hatásuk csak késleltetve érvényesül az építőiparban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének lakás ÉVOSZ Új Széchenyi-terv ingatlan Koji László
Kapcsolódó cikkek