Cégvilág

Turizmus ranglista: Magyarország őrzi a pozícióját

Egy év kihagyással megjelent a Világgazdasági Fórum Turisztikai Versenyképességi Indexe (Travel & Tourism Competitiveness Index, TTCI), ahol Magyarország két évvel ezelőtti, 38. helyét foglalja el. A legversenyképesebb ország továbbra is Svájc, Németország egy helyet előre lépve ezüstérmes, őt követi a 2009-ben negyedikként szereplő Franciaország.

Ausztria a két évvel ezelőtti harmadik helyről egyet hátrébb lépett. A sorrend utána Svédország, USA, Egyesült Királyság, Spanyolország, Kanada és Szingapúr. A közép-európai országok közül Csehország szerepelt a legjobban, igaz, 5 helyet hátrébb csúszva idén a 31. Szlovénia két helyet javítva 33., őt követi a helyezését megőrző Horvátország, 36. viszont a 16 helyet javító Montenegro.

Lengyelország 9 pozíciót javítva a 49., Szlovákia a 46. helyről az 54. helyre került, Románia pedig három hellyel lépett előre a 63. helyre. Az idei listában hattal több ország – Libanon, Zöld-foki szigetek, Ruanda, Irán, Kelet-Timor, Angola – szerepel, legrosszabbnak, vagyis 139.–nek Csádot minősítették.

Az elemzés megjegyzi, hogy néhány fejlődő ország a válság hatására is tudta tartani a beutazó turizmusát: míg Tajvan a 2008 nyarán indult közvetlen repülőgépjáratok révén számos kínai turistát vonzott, addig Bulgária a jó ár-érték arányú üdüléseivel sok nyugat-európai vendéget vonzott 2009-ben és 2010-ben is. E tekintetben megjegyzi Magyarországot is: hazánk elsősorban a forint árfolyama miatt számos egy napra érkező vendéget vonzott.

turizmus Svájc Bulgária versenyképesség idegenforgalom Világgazdasági Fórum Turisztikai Versenyképességi Index Ausztria
Kapcsolódó cikkek