Cégvilág

A Toyota újraindul, de csak egy hétre

A Toyota Motor Corporation pénteken bejelentette, hogy április 18 és 27 között ismét beindul a gyártás minden Japánban lévő üzemében, amely a márciusi földrengés és cunami után állt le alkatrészhiány miatt.

A világ első számú autógyártója szerint ugyanakkor közölte, hogy a Japánban található tizennyolc üzem csak fél kapacitással üzemel majd. A tervek szerint április 28 és május 9. között ismét leáll a gyártás a cég minden üzemében.

Shiori Hashimoto, a Toyota szóvivője jelezte: továbbra sem tudni, hogy a Toyota mikor tér vissza a teljes intenzitású gyártáshoz Japánban. A március 11-i katasztrófa tönkretette a vállalat alkatrészgyártó üzemeit Észak-Kelet-Japánban, és ez súlyos alkatrészhiányt idézett elő mind a Toyotánál, mind más autógyártóknál. Becslések szerint a mai napig 260 ezer gépkocsi gyártása hiúsult meg a cégnél.

Ugyanakkor a BusinessWeeknek nyilatkozó elemző szerint még így is elképzelhető, hogy a Toyota megvalósítja az éves kitermelési célját. Az Advanced Research Japan szakértője 1,2 milliárd dollárra teszi a vállalat kárát a március 31-vel végződött pénzügyi évben és a következő éves periódusban akár ennek a dupláját is elérheti a kárösszeg.


 

Toyota Japán termelés gyártás pénzügyi év elemző
Kapcsolódó cikkek