Cégvilág

Két atombombányi urán sem elég Iránnak - Új reaktorok

Teherán bejelentette, hogy hamarosan négy-öt új, tudományos célokat szolgáló atomreaktort épít és a terv megvalósításától a nemzetközi közösség szankciói sem térítik el.

Az iráni vezetés ismét hangsúlyozta, hogy atomprogramja teljes egészében békés célokat szolgál. Az ország atomenergia-hivatalának vezetője a Reutersnek nyilatkozva leszögezte, hogy folytatják a 20 százalékos uránium dúsítását, a sugárzóanyagot a hivatalos álláspont szerint energiatermelésre, illetve orvosi célokra használják.

Teherán és a nyugati nagyhatalmak között januárban megszakadtak a tárgyalások, mivel az iráni kormányzat teljes mértékben elutasítja az atomprogramja megkurtítására irányuló javaslatokat. A szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy Iránnak legalább két atombombára elegendő hasadóanyag áll rendelkezésére, ha megfelelő szintre dúsítja az uránt.

Irán mindehhez hozzátette, hogy tetszés szerint bármikor emelheti az alacsony dúsítású urán mennyiségét és célja, hogy növelje a nukleáris technológiával előállított elektromos áram mennyiségét. Teherán emellett olyan centrifugák tesztelését is megkezdte, amelyek akár atombombához alkalmas minőségre is dúsíthatják az uránt.


 

áram atomreaktor Teherán urán Irán dúsítás
Kapcsolódó cikkek