Nem versenyképes a magyar hússzakma - újabb gyár zár be
A dolgozók június 30-án kapják meg felmondásukat a szakszervezettel való tárgyalások lezárása és a megállapodás létrejötte után - idézi Hajdú-bihari Naplót a Független Hírügynükség. Szűcs Viktor projektigazgató a lapnak adott nyilatkozatában egyértelművé tette: a debreceni üzem a továbbiakban nem folytat semmilyen tevékenységet.
Debrecen alpolgármestere, Papp László a jövő hétre tárgyalást kezdeményezett mind a munkaügyi központtal, mind a cég vezetőivel, az önkormányzatot ugyanis egyáltalán nem tájékoztatták a tervezett lépésről. A tárgyalásokon szeretnék megismerni a döntés hátterét, s hogy van-e mód a bezárás elkerülésére.
Az alpolgármester úgy fogalmazott: ha nem sikerül megegyezni a szlovák tulajdonosokkal, más, hasonló profilú befektetőket keresnek, hogy megmaradjon Debrecenben az iparág, a több száz munkahely, s továbbra is itt készüljön a debreceni páros.
A Debreceni Csoport az elmúlt évek felvásárlásai révén öt húsfeldolgozó- és készítménygyártó üzemmel rendelkezik az ország különböző pontjain és egy vágóhíddal Debrecenben. A vállalat a friss tőkehús és a feldolgozott húskészítmény szegmensekben aktív. A társaság azzal indokolta a döntést, hogy a belföldi húsipari piac alapvető, strukturális konszolidációja az elmúlt 20 évben nem valósult meg. Ennek következtében a magyarországi friss húsipari termékek nem jelentenek versenyképes árut, szolgáltatást a nyugat-európai húsipari cégek termékeivel, nagy arányú kihasználatlan kapacitás mellett.
A Debreceni Csoport azt írja, öt gyártó üzemmel és extra gyártási kapacitások megléte miatt a vállalat nem tud elérni versenyképes pozíciót az egyre inkább szűkülő piacon. Mint ismert, májusban a vállalat bezárja a fél évvel ezelőtt megvásárolt Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári üzemét, amellyel csaknem száz alkalmazott állása szűnik meg


