Cégvilág

Vitézy: 35 éves a metró, de ettől még nem kéne kigyulladnia

Önmagában az, hogy 35 éves egy metrószerelvény, még nem indokolja, hogy kigyulladjon. Itt karbantartási hiányosságokra is utalnak jelek - jelentette ki újságírók előtt szerdán Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója annak kapcsán, hogy kedden kigyulladt egy szerelvény a 3-mas metró vonalán.

A vezérigazgató hozzátette: nem kívánja megelőlegezni a vizsgálat eredményét, a tűzoltóság és a BKV is vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit. Vitézy Dávid elmondta: megfigyelhető, hogy a 3-mas metróban az utóbbi néhány hónapban elszaporodtak a hasonló esetek, bár ilyen súlyos tűz még nem volt – tudósít a Független Hírügynökség.

A 2-es metró vonalán idősebb szerelvények is közlekednek, mégsem történnek ilyen balesetek. A 3-mas metró üzemvitelét át kell világítani - közölte a vezérigazgató. Kijelentette: elvégeztetik a 3-mas metró működésének és műszaki karbantartásának teljes felülvizsgálatát, hogy megtalálják azokat a gyenge pontokat, amelyek kiszűrésével elkerülhetők a hasonló esetek.

Vitézy Dávid közölte azt is: nehéz örökség, amilyen állapotban a BKV teljes infrastruktúráját és járműállományát átvették. A 3-mas metró felújításával kapcsolatban nem találták érdemi előkészület nyomát. Ezt a munkát a BKK a tűzesettől függetlenül, hónapokkal ezelőtt megkezdte - mondta el a vezérigazgató. Csütörtökön tárgyalja a cég igazgatósága azt a projektjavaslatot, amit benyújtanának a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek.

A részletes projektjavaslat a 3-mas metró infrastruktúrájának teljes felújítására és új szerelvények beszerzésére vonatkozik, ehhez uniós támogatást szeretne elnyerni a főváros. A BKK vezérigazgatója kijelentette: azt nem tudja megígérni, hogy jövőre megkezdik a munkát. Egy ekkora munkát alaposan meg kell tervezni, ha nem akarjuk, hogy kudarc legyen a vége - fogalmazott.

szerelvény metró Vitézy BKK kigyullad karbantartás
Kapcsolódó cikkek