Cégvilág

Jelentősen csökkenhet a kakaó ára

Kereken egy hónappal Laurent Gbagbo elnök hatalmának megdöntése után Elefántcsontpart ismét elkezdte a kakaó exportálását.

Az első hajó 1700 tonna kakaóval a fedélzetén elhagyta Abidjan kikötőjét - jelentette az AFP. A kikötői hatóságok szerint a hajó először az elefántcsontparti San Pedro kikötőbe tart, ahol további 7-8 ezer tonna kakaót vesz fel. Ezzel a világ legnagyobb kakaóexportőre egy hónap kihagyás után ismét megkezdte a kivitelt – jelenti az AFP.

A volt államfő csapatai elleni harcok során a nemzetközileg elismert és megválasztott elnök, Alassane Ouattara a kakakóexport embargójára szólított fel, hogy így fosszák meg Gbagbót az elsődleges pénzforrástól. Az embargót az is támogatta, így Abidjan és San Pedro kikötőjében mostanra fél millió tonna kakaó halmozódott fel, exportra várva.

Elefántcsontparton az 40, a 20 százalékát teszi ki a kakaóbab. Az export megkezdését követően biztosan csökken majd a kakaó ára, ami a politikai zavargások során 1979 óta nem látott magasságba emelkedett. Az ABN Amro becslése szerint idén 3,89 millió tonna kakaóbabot szüretelnek le a termelők, így a világpiacon a tavalyi 107 ezer tonnás mínusz idén 156 ezer tonnás többletté alakul. Akár tíz hónapig is eltarthat, amíg Elefántcsontpart kikötőiben kiürülnek a raktárak, de ez nem jelent gondot, hiszen megfelelő ventilláció mellett a kakaóbab akár tíz évig is tárolható.


 

ouattara GDP kakaó export kakaóbab Gbago Elefántcsontpart
Kapcsolódó cikkek