Cégvilág

Jobb, ha nem kattint "Oszama haláláról" szóló videóra

Tömegesen építenek Oszama bin Laden halálára a rosszindulatú szoftverek készítői. A vírusok a weben és a közösségi oldalakon egyaránt gyorsan terjednek.

A kiberbűnözők előszeretettel használják fel az olyan világrengető híreket, mint legutóbb a királyi esküvő, vagy a japán földrengés. Az Oszama halála kapcsán megjelent hírek ezen a héten több mint 4 millió internetes látogatottságot generáltak másodpercenként. Ezzel párhuzamosan a Symantec szakértői 419 féle internetes csalásról számoltak be.

A Symantec 2004-ben már jelentett egy hoax email támadásról, amelyben Oszama bin Laden elfogásáról közöltek egy linket, amely egy fertőzött oldalra irányít. Ehhez hasonló internetes csapdák Oszamáról 2005-ben és 2006-ban ismét feltűntek.

Jelenleg a leggyakoribb hoaxok Oszama holttestéről és halálának utolsó pillanatának "eddig nem látott" felvételeiről keringenek, és nagy valószínűséggel az elkövetkező hetekben továbbra is növekedni fognak a kiberbűnözők által generált  Oszama híresztelések. A cég úgy tudja, hogy egy másik, tömegesen terjedő hoax a CNN-től érkező hírnek álcázza magát.

A Kaspersky Lab szintén észlelt egy hamis videót, amely egy fertőzéshez vezető URL beillesztésére kéri fel az internetezőket. De az Oszamához kötődő rosszindulatú kezdeményezések a Facebookra is elértek: jellemzően "ingyen repülőjegyekkel" és más ingyenes termékekkel próbálják rávenni a felhasználókat arra, hogy így "ünnepeljék meg Oszama halálát".

 

Symantec vírus oszama Kaspersky Facebook hoax
Kapcsolódó cikkek