Cégvilág

Jön az agrár Széchenyi Kártya - Részletek

Megjelent az Agrár Széchenyi Kártya bevezetéséről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben. A kedvezményes folyószámlahitel várhatóan júniustól igényelhető – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az Agrár Széchenyi Kártya Program a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelőknek, családi gazdaságoknak, összességében az agrár kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget.

A gazdák a kedvezményes folyószámlahitelt a KA-VOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös részvénytársasága által kiadott üzletszabályzat megjelenését követően igényelhetik, előreláthatólag júniustól.

Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel azok a vállalkozások és természetes személyek - többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők - igényelhetnek, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások (kkv-k) jogszabályi feltételeinek.

A összege minimum 500 ezer forint, maximum 25 millió forint lehet. A kamattámogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont. Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel.

A kedvezményes folyószámlahitel felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 százalékát az állam átvállalja a "de minimis" azaz a kis összegű támogatások figyelembevételével.

A szaktárca közleménye szerint a kormány Agrár Széchenyi Kártyáról szóló döntésével csökkenthető a kisvállalkozások versenyhátránya, mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági kkv-k finanszírozási költségei. Kisebbek lesznek például a nagyvállalatok és a kkv-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek, emellett bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei.

Az Agrár Széchenyi Kártya Program segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságból élő család megélhetését – tartalmazza a közlemény.

MKIK VOSZ kereskedelmi és iparkamara folyószámla hitel KA-VOSZ Agrár Széchenyi Kártya
Kapcsolódó cikkek