Cégvilág

Kardeván: Magyarországon nincs szennyezett spanyol zöldség

Magyarországon jelenleg nincs szennyezett spanyol zöldség, minden eddigi vizsgálat negatív volt - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Debrecenben.

Jelenleg 154 minta van a laboratóriumokban, amelyek felét már megvizsgálták, s valamennyi eredmény negatív - tette hozzá az európai uniós agrárminiszterek informális tanácskozását követő rendkívüli tájékozatóján.

Kardeván Endre szerint rendkívül fontos a fogyasztók bizalmának visszanyerése, s annak tudatosítása, hogy a Magyarországon termesztett uborka nyugodtan fogyasztható.

Az illetékes spanyol miniszter az európai uniós agrárminiszterek informális, zárt körű tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-európai államban senki nem betegedett meg, csak két lakos, akik előtte Németországban jártak. A pánik minden héten 200 millió eurós veszteséget jelent az ország gazdaságának.

A Reuters ugyan az egyik schleswig-holsteini klinikára hivatkozva úgy tudja, csillapodóban a járvány, a Financial Times Deutschland szerint további megbetegedések és a járvány miatt elhalálozások várhatók. Németországban, ahol eddig legalább 14 ember halt bele a járványba, köztük 12 nő volt.

járvány zöldség fogyasztók spanyol laboratórium ecoli
Kapcsolódó cikkek