Cégvilág

Ma kiderül, hogy orvosok nélkül maradunk-e

Ma jelenti be a fiatal orvosjelöltek érdekeit képviselő Magyar Rezidens Szövetség, milyen lépésekről döntöttek vasárnapi országos nagygyűlésükön.

Úgy tudjuk, hiába kérték, a kormányfő az ágazat ügyének tartja az orvoselvándorlás megállítását, nem avatkozik be.
„Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy két év múlva, amikor a betegek bejönnek a kórházba, szakrendelőbe, háziorvosi rendelőbe, nem lesz orvos, aki ellássa őket” – fogalmazott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a tanácskozás előtt.

Áprilisban a kormányfőtől kérték: avatkozzon be, adjon forrást az ágazatnak, erre ugyanis Szócska Miklós államtitkárnak nincs kompetenciája. A szövetség egy éve felmérést is készített az államvizsgázók között. Akkor közel 74 százalék volt a migrációs potenciál, a többség mégis itthon maradt. A kormánnyal közösen fogtak hozzá az életpályamodell kidolgozásához, amelytől az érintettek azt várták, hogy belátható időn belül megoldódik siralmas jövedelmi helyzetük.

Ám az életpályamodell bevezetése késik, a kezdő orvosok 80-85 ezer forintot visznek haza havonta, a hálapénz pedig nem jellemző a fiatalok körében. Így amíg pár éve néhány százan, mára már 1100-an kérték ki a jóhírnév-igazolást a hatóságoktól a külföldi munkavállaláshoz, többen, mint ahányan végeztek a négy orvostudományi egyetemen. Papp Magor szerint 60-80 milliárd forintra lenne szükség a tűzoltáshoz, ez a Széll Kálmán-tervben kilátásba helyezett 120 milliárdos egészségügyi elvonást látva nehezen képzelhető el.

Sok helyen keresik a kiskapukat: vállalkozóként, számla ellenében fizetik a doktorokat, ez újabb feszültséget okoz. A számlásan foglalkoztatott 2500, a közalkalmazotti státusú 400 forint nettó órabért kap. A Magyar Rezidens Szövetség a kezdő orvosoknak 200 ezer, a kezdő szakorvosoknak 300 ezer forint havi bért tartana méltányosnak.
A rossz keresetek mellett súlyos gond a morális válság, a fejlődés ellehetetlenülése, a szabálytalanul sok ügyelet.

Az orvosok és szakdolgozók többsége két-három másodállást vállalva próbálja biztosítani a megélhetését. Ma délután kiderül, akar-e és milyen feltételekkel egyezkedni a hírek szerint soha nem látott egységet fölmutató orvostársadalom a döntéshozókkal, s arra is fény derül: borítékolják-e a felmondólevelüket.

bér rezidens orvos Szócska fizetés doktor
Kapcsolódó cikkek