Cégvilág

2011 meghozta a nagyhalak étványát

Idén a globális vállalati fúziós és akvizíciós (M&A) piacon az előző évi - a felvásárlások összértékét tekintve - több mint 20 százalékos növekedést követően további lendületes, akár 25-30 százalékos bővülés is bekövetkezhet.

2011-ben elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés és a szektorokban számít a befektetések jelentős élénkülésére az Allen & Overy budapesti irodájának M&A-szakértője, aki szerint a Magyarországon bevezetett banki és ágazati különadók - bár nem növelik a befektetési étvágyat - még nem gyakoroltak kedvezőtlen hatást a hazai vállalati fúziós és akvizíciós piacra. Lengyel Zoltán szerint látható az élénkülés az akvizíciós finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás tekintetében is.

„A vállalati fúziós és akvizíciós piacon 2011-ben - egyebek mellett - a hatékonyság kényszere által hajtott további növekedésre számítunk világszerte, azaz a várakozások szerint a vállalatok a szinergiák kiaknázása és a méretgazdaságosság növelése révén fokozni kívánják versenyképességüket”- mutat rá Lengyel Zoltán. Hozzáteszi: „Jellemző tendencia, hogy a válság során bajba jutott több vállalat - akár az őt konszolidáló állam nyomására - arra kényszerül, hogy túladjon a fő profiljába nem tartozó, vagy veszteséges leányvállalatain, üzletágain. Megfigyelhető továbbá, hogy a szakmai befektetők keresik a válságban meggyengült versenytársak felvásárlásának lehetőségeit, s a private equity befektetők aktivitása is kezd visszatérni az elmúlt évek kiváró politikája után.”

„A vállalatfelvásárlási és fúziós piac Egyesült Államokban látható növekedése már régiónkban is érezhető. Kelet-Közép-Európában jelenleg a lengyel piac mutatja a legnagyobb aktivitást, ahova már a private equity is visszatért, de a többi országban is egy-egy nagyobb ügyértékű tranzakció mellett számos kisebb ügylet van folyamatban, így a régiós M&A-piac kezd magára találni” - emeli ki a partner. „Elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció és a megújuló energia szektorokban, de számos más iparágban is érezhetően kezd visszatérni a befektetői kedv.”

„A hazai piacon - ahol az M&A tranzakciók értéke 29 százalékkal csökkent 2010-ben - a válság elmúltával lassan újraindul a cégeladási aktivitás. Az akvizíciós finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás tekintetében máris érzékelhető az élénkülés: régiós bankjogi praxisunk jelenleg is három akvizíció-finanszírozási tranzakción dolgozik” - jegyzi meg.

Úgy véli, a tavaly hazánkban bevezetett banki és szektorális különadók nem növelik a befektetési étvágyat, ugyanakkor eddig nem éreztünk negatív hatást ezek miatt az M&A piacon. Az emelkedő olaj- és élelmiszerárak befektetésekhez és növekedéshez vezethetnek a kapcsolódó területeken, így például az agrár-jellegű befektetések is érzékelhetően erősödnek a hazai piacon.

felvásárlás energia felmérés pénzügyi szolgáltatás Allen & Overy távközlés akvizíció
Kapcsolódó cikkek