Cégvilág

Döntött az OPEC - Egyhamar nem csökken az olaj ára

Az OPEC az elemzőket meglepve úgy döntött: nem változtat a kitermelési kvótán.

Szaúd-Arábia akara ellenére az OPEC ma nem emelte az olajkitermelési kvótát, de nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy három hónapon belül újabb ülésen módosítsa döntését. A USA Today jelentése szerint a döntés kisebb megleptést okozott szakértői körökben és a hír hatására ismét 100 dollár fölé emelkedett az olaj hordónkénti ára.

Az olajtermelő országok mai bécsi találkozóján Szaúdi Arábia erős ellenállással szembesült a többi tagország részéről az olajkitermelés növelésének kérdésében. Szaúd Arábia az OPEC ülésén azt szerettee volna elérni, hogy a csoport tagjai napi 1,5 millió hordóval emeljék a kitermelést. Rijád öbölbeli partnereit, Kuvaitot és az Egyesült Arab Emirátusokat tudhatja maga mögött az árcsökkentő hatáshoz szükséges kitermelésemelésben. Ugyanakkor Venezuela, Irán, valamint Ecuador, Irak és Angola úgy látja, nem jelent problémát a 100 dollár feletti olajár.

A legkeményebb ellenállást a két "héja" tagállam; Venezuela és Irán fejtette ki a mai bécsi tanácskozáson, de az iráni olajminiszter, Mohamed Aliabadi megnyugtató hangú nyilatkozatot tett közzé, mondván: Irán az OPEC tagja, tehát elfogadja a csoport döntését. Hugo Chavez venezuelai elnök viszont úgy fogalmazott: folytatniuk kell a piac konszolidálását és ezzel párhuzamosan meg kell védeniük a fair árakat is.

A helyzet meglepő, hiszen a szaúdiak az OPEC legnagyobb kitermelői és így általában Rijád akarata érvényesül a szervezetben, de egyelőre az öbölbeli országok mellett csak Nigériát és Algériát tudhatja maga mögött. Szaúd-Arábia mindenesetre már jelezte, hogy a döntéstől függetlenül júniustól legalább napi félmillió hordóval növeli az általa kitermelt olaj mennyiségét.

szaúdi olajár OPEC kitermelés olaj Szaúdi-Arábia
Kapcsolódó cikkek