BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnhet a "diétás" megnevezés a termékekről

Az Európai Bizottság koncepciója szerint el kell törölni a diétás élelmiszer megnevezést, hogy ezzel is betömjék az uniós jogalkotási hézagokat, és hogy korlátozzák a vállalatok versenyelőnyhöz jutási lehetőségeit - állította a legújabb javaslataiban a Bizottság.

Egy, a Bizottság által készíttetett hatásvizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a diétás termékekre vonatkozó jelenlegi EU-s jogszabályokat egyes vállalatok arra használják fel, hogy megkerüljék a szigorú tápanyag-összetételre vonatkozó és egészségügyi európai előírásokat.

Az európai fogyasztói szervezet, a BEUC egyetért az EU végrehajtó testületével, és felhívta a vásárlók figyelmét a diétás termékek „nem egyértelmű címkézésére”. A Bizottság szerint ugyanis a jelenlegi helyzet torzítja a piacot, egyenlőtlen versenyhelyzetet eredményez az élelmiszer-ipari vállalkozók számára és tisztességtelen versenyhez vezet – írja az EurActiv. A Bizottság szerint ráadásul a meglévő irányelveket az egyes tagállamokban különbözőképp alkalmazzák, ez pedig megtéveszti a fogyasztókat.

Az élelmiszer-gyártók azonban azon aggódnak, hogy a diétás termékekkel kapcsolatos uniós irányelv visszavonása megszüntetné a sebezhető fogyasztók különleges védelmét is, amely már több mint harminc éve létezik. A Bizottság ígéretet tett rá, hogy az új szabályok alapján egyetlen terméket sem kell majd levenni a polcokról, sőt, két évet is hagynának arra, hogy a termékeket összhangba hozzák az új rendelkezésekkel.

A Bizottság szerint a „diétás” jelző bevonása az élelmiszerek címkéin ráadásul akár bizonyos termékek árát is csökkenthetné, ha amúgy nincs különbség a hagyományos és a speciális változat között.

Az Európai Bizottság által június 20-án benyújtott javaslat hatályon kívül helyezné a jelenlegi irányelvet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről, valamint eltörölné a „diétás élelmiszerek” kategóriáját, ehelyett speciális megjelölést csak a gyerekek számára és a különleges orvosi igényű fogyasztóknak szánt élelmiszerekre lehetne helyezni.

A diétás, így a gluténmentes, vagy a fogyókúrás ételekre a továbbiakban pedig a már meglévő, egészségi adatokra és összetevőkre vonatkozó szabályok lennének érvényesek a hozzáadott vitaminok, ásványok és más adalékanyagokat illetően. Az EU az alapanyagokról egy hivatalos listát is készítene, az eddig meglévő három helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.