Cégvilág

Földhivatali ügyintézés a neten - Mennyivel olcsóbb?

Közel kétmilliárd forint értékű fejlesztés egyik eredményeként elkészült egy új elektronikus adatszolgáltatási rendszer, a Földhivatal Online.

A „Takarnet24” projekt célja, hogy az ingatlanforgalmat mindenki számára biztonságossá, az elektronikus adatszolgáltatásokat pedig egységessé, egyszerűbbé és könnyebben elérhetővé tegye.
 
Az ügyfelek a Központi Ügyfélkapus regisztrációjukkal a www.foldhivatal.hu portálra belépve, közhiteles információkat kaphatnak a hét minden napján, 0-24 órában az ingatlanok nyilvántartási adatairól és az adatokban bekövetkezett változásokról is. Így most már nem csak közjegyzők, bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, nyomozó hatóságok, stb. használhatják e rendszert, és elérhetőségének munkaidőre történő korlátozása is a múlté.
 
A szolgáltatások egyszerű internetes böngészőprogrammal vehetők igénybe, emellett csupán PDF-megjelenítő alkalmazás és e-Szignó program telepítése szükséges (mindenezek díjmentesen letölthetők az Internetről).
 
A honlap kialakítása során fontos szempont volt az átláthatóság és a könnyű használhatóság megteremtése. Az ügyfélbarát megközelítésre példa, hogy a lekérdezésekhez a rendszer további támogatásokat is nyújt elsődleges ellenőrzés, pontosítási javaslatok, ill. azonnali válaszüzenetek formájában.
 
A felhasználó csak az igénybe vett szolgáltatások után fizet: e-hiteles tulajdonilap-másolatért 3600 forintot, nem hiteles tulajdoni lap-másolatért 1000 forintot, térképmásolatért (helyszínrajzért) pedig 2400 forintot kell fizetni OTP Bankon keresztüli átutalással.

 

tulajdoni lap ügyintézés földhivatal takarnet helyszínrajz
Kapcsolódó cikkek