Cégvilág

Internet nélkül halott - Ön venne ilyen notebookot? Fotók

Kizárólag egy böngésző, semmi Microsoft alkalmazás, teljes internetfüggőség – többek között ez jellemzi az új Google notebookot, a Samsung gyártmányú Chromebookot.

A Chromebook gyakorlatilag nem rendelkezik saját tárhellyel, a Google Chrome böngészője az egyetlen program, amely megtalálható rajta. Ennél fogva internet nélkül szinte működésképtelen és a tulajdonos összes dokumentumát távoli szervereken tárolja. Vajon megvásárolna Ön egy ilyen notebookot? Teszi fel a kérdést az All Things Digital a Samsung Series 5 Chromebook bemutatása kapcsán.

A portál szakértői tesztelték a legújabb, felhő alapú készüléket. A könnyű, 12 hüvelykes képátlójú Samsung chromebook Wifivel szerelt verzióját 340 dollárért értékesítik az Egyesült Államokban, míg a modemes verzió ára 500 dollár.

A készülék nem nyűgözte le a tesztelőket, hiszen a hagyományos notebookokon is futtatható minden olyan alkalmazás, amely a Chromebookot jellemzi és ehhez adódik még több száz helyben tárolt szoftver is. Emellett a Samsung gépét egy netbookokhoz gyártott Intel Atom processzor hatja, miközben 400 dollárért vásárolható egy 320 gigabájtos winchesterrel rendelkező notebook a legújabb Intel processzorokkal.

Ugyanakkor a felhő alapú gép számos előnnyel is rendelkezik, ezek egyike, hogy szinte azonnal, mindössze 15 másodperc alatt üzemkésszé válik a bekapcsolást követően. Emellett a gyártók rendkívül hosszú, 8,5 órás akkumulátor üzemidőt ígérnek és az sem mellékes, hogy a felhő alapú tárolásnak köszönhetően akkor sem történik adatvesztés, ha valaki elveszíti a chromebookját. A Google azt állítja, hogy a chromebook használata biztonságos, mert minden alkalmazás a böngészőben fut és ezek a böngészőablakok elkülönülnek a rendszer többé részétől. A készülék egyébként minden indítást követően ellenőrzi az esetleges sérüléseket és automatikusan frissíti az operációs rendszert is.

 

internet chrome notebook Google Samsung felhő
Kapcsolódó cikkek