Cégvilág

Minden euróhoz még 17 eurónyi hitel - Új keret kkv-knak

A jelenleginél sokkal könnyebben juthatnak hitelhez a Budapest Bank ügyfelei annak az egyezménynek köszönhetően, amelyet a cégcsoport vezetői kötöttek az Európai Beruházási Alappal (EIF).

A Budapest Bank 30 milliárd forintról, a Budapest Lízing 24 milliárd forintról szóló garanciamegállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal. A szerződés alapján a hitelintézet hazai vállalkozó ügyfelei könnyebben juthatnak cégük beindításához, fejlesztéséhez és bővítéséhez szükséges forrásokhoz.

Az együttműködés értelmében a Budapest Banknál igényelhető kkv-hitelekhez és pénzügyi lízinghez júniustól automatikusan és díjmentesen kapcsolódik az EIF intézményi garanciája. Miközben a hitelfelvételi eljárás időtartama és az adminisztrációs kötelezettség nem módosul. A garancia három évre vonatkozik és legalább 12 hónapos futamidejű, euróban vagy forintban folyósított hiteleknél vehető igénybe.

A megállapodásnak köszönhetően egyes kisvállalati hiteleknél akár a felére is csökkenhet a hitelfelvételhez előírt biztosíték nagysága, pénzügyi lízingnél pedig az ügyfelektől elvárt önerő akár felére is csökkenhet. Így kisebb tárgyi vagy vagyoni biztosítékkal bíró cégek is finanszírozni tudják fejlesztéseiket, melynek nyomán jelentős forrásbővüléssel számolhatnak.

Az EIF garancia keretében kihelyezett minden egyes euró további 17 euró hitelhez juttatja a kkv-kat – hangsúlyozta Richard Pelley, ez EIF vezérigazgatója, aki korábban a Budapest Bank veérigazgatójaként is tevékenykedett. A pénzügyi szakember szerint garanciavállalásuk a kisvállalati hitelezés bővítésével hozzájárul a magyar gazdaság újbóli fellendüléséhez is.

Pelley hozzátette: az EIF eddig Európa szerte több mint 120 ezer hitelt helyezett ki, amelynek nagy része induló vállalkozásokat segít. Több mint 100 ezer kis- és középvállalat jutott forráshoz az EU versenyképességi és innovációs programján keresztül és több mint 60 százalékuk tudott ennek köszönhetően termék- vagy folyamatfejlesztést végrehajtani.

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy tavaly április óta ismét növekszik a pénzintézet vállalati hitelállománya, az előző év végén az állomány értéke 320 milliárd, jelenleg 330 milliárd. Az év végére jelentős hitelezési aktivitás eredményeként 400 milliárd forintra szeretnék növelni a hiteltömeget. A bank vállalati hitelportfóliója jobb a szektorátlagnál, a 90 napos késedelmű hitelek aránya 5 százalék körüli, a 30-90 nap közötti késedelműeké 3-4 százalék.

Toldi Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója elmondta: az általa irányított társaság 45 milliárd forintnyi értékben finanszírozott eszközöket. Idén 20 százalékkal szeretnék bővíteni az állományt. Tavaly 5 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, idén viszont már az első negyedévben teljesítették ezt az összeget. A vezérigazgató célja, hogy két év alatt felhasználják az EIF által biztosított 27 milliárd forintos garanciát.

Európai Beruházási Alap hitel EIF kkv lízing Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek