Cégvilág

Szinte mindenhol vannak Jabbák - Taktikák a főnökök hibái ellen

A humor, a hízelgés is segíthet, vagy ha nem, akkor marad a menekülés

A Birodalom visszavág Jabbája vagy az egyik Dickens-mű főszereplője, Ebenezer Scrooge típusú vezetők a legtöbb munkahelyen megtalálhatók. Szinte mindenkinek van egy története.

Nem minden főnök rossz, de Vajda Tamás szervezeti pszichológus szerint sokuknak van fatális vezetői hiányossága. Egyesek nem tudnak sorrendet felállítani, mások nem kommunikálnak jól, de egyszerűen csak gonoszok is akadnak köztük. A szakember tapasztalata szerint a legtöbb panasz a vezetői kommunikációra érkezett, sok munkavállaló a támogatás és az elismerés hiányát említi, ha a főnökéről van szó. ette.

A pszichológus szerint több taktika is van a főnökök hibái ellen. Ha egy főnök mérges vagy erőszakos, akkor őszintén el kell mondani, ilyen bánásmód mellett senki sem tud hatékonyan dolgozni. Mások szerint a legjobb stratégia, ha rávesszük magunkat, hogy dicsérjük a főnököt, hátha megkedvel minket, ha hatunk a hiúságára. Ha szervezetlen és rendetlen vezetőről van szó, érdemes a csapatának megtanulnia, hogyan szervezze meg helyette a munkát. A legtöbb dolgozó szerint azonban a rossz főnök ellen a legegyszerűbb megoldás a menekülés. Bár először nem okos dolog hagyni, hogy egy problémás vezető bárkit is elűzzön a posztjáról, érdemes humorral válaszolni az agresszióra, és csak akkor keresni új állást, ha már végképp nem bírjuk.

hiba főnök pszichológus munkahely
Kapcsolódó cikkek