Cégvilág

Továbbra is elkeserítő az építőipar helyzete

2011 áprilisában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6,0%-kal alacsonyabb volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyrosjelentésében.

Az év első négy hónapjában a termelés 9,6%-kal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki. Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó visszaesése áprilisban is folytatódott. A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagyértékű munkák hiánya is szerepet játszott. Mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások körében mérséklődés volt megfigyelhető.

A termelés áprilisi 15,5%-os visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése 13,3%-kal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött. Szezonálisan kiigazított indexek alapján áprilisban az épületek építésének volumene 15,5, az egyéb építményeké 3,3%-kal alacsonyabb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában az épületek építése 5,3%, az egyéb építményeké 15,2%-kal maradt el a 2010. január–áprilisitól.

Áprilisban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – csaknem egynegyedével kisebb volt a 2010. áprilisinál.

Az egyéb építmények ágazat termelése a korábbi hónapokhoz hasonlóan, jelentősen, több mint egyötödével csökkent, míg a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 4,1%-kal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest. Az áprilisban kötött új szerződések volumene 30,0%-kal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 45,5%-kal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene áprilisban 14,4%-kal csökkent. Az év első négy hónapjában az építőipari vállalkozások 37,9%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 32,4%-kal mérséklődött a 2010. áprilishoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 37,6, az egyéb építményeké
28,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

szerkezetépítés április 2011 csökkenés szakipar mélyrepülés építőipar
Kapcsolódó cikkek