Cégvilág

50 ezer palack szénsavas vodkát hívnak vissza

Azonnali hatállyal visszavonta a Zwack Unicum Nyrt. a 2011. május 25-től forgalmazott szénsavas Kalinka 0,5 literes termékének teljes készletét, mert üvegminőségi problémák miatt tízezerből egy palacknál termékrobbanás veszélye áll fenn.

„A visszavonás összesen körülbelül 50 ezer terméket érint, arra kérjük a fogyasztókat, hogy a birtokukban lévő árut – akár a vásárlást igazoló blokk hiányában is vigyék viszsza abba a kereskedelmi egységbe, ahol vásárolták, és a helyszínen visszatérítik a termék árát” – mondta a Világgazdaságnak Belovai Csaba, a Zwack kereskedelmi igazgatója. Kérdésünkre, hogy anyagilag hogyan érinti a Zwackot a visszarendelés, az igazgató elmondta: a hibás termékkel kapcsolatos veszteség nem számottevő a cég méreteihez képest, éves árbevételüknek csupán az egy százalékát teszi ki, s magának a visszavonásnak a költsége sem jelentős.

Lapunk számításai szerint összességében a kár meghaladhatja a százmillió forintot, hiszen a Zwack Unicum Nyrt. árbevétele a március 31-én zárult 2010/2011-es üzleti évben 12,21 milliárd forint volt. Az igazgató elmondta, a három érintett kiskereskedelmi láncot értesítették, és pénteken már meg is történt a termékkivonás. Nagykereskedő partnereiket is tájékoztatták, és a gasztronómiából is folyamatos a termékvisszahívás. Hozzátette: a fesztiválokra nem szállítottak szénsavas Kalinkát.

Mint elmondta: a májusban bevezetett újdonság fejlesztése egy kétéves projekt eredménye, amelynek keretein belül maximális gondossággal jártak el a fejlesztés minden szakaszánál, az üvegkialakításba például több külsős intézményt is bevontak: a Széchenyi István Egyetem csomagolástechnikai laborja, illetve egy amerikai laboratórium is közreműködött benne. Termékhiba a tesztüvegeknél nem jelentkezett, azt csak a raktározás folyamán észlelték. A 80 ezer eddig értékesített palack után pedig összesen egyetlen erre vonatkozó fogyasztói visszajelzést kaptak, Belovai Csaba hangsúlyozta azonban, hogy baleset ez esetben sem történt. Nincs nevesíthető felelőse a hibának, a visszavonással kapcsolatos összes felmerülő költséget a Zwack állja.

Végső esetben

„Önkéntes visszahívás esetén a gyártó vagy forgalmazó maga állapítja meg egy a termékről, hogy az nem biztonságos, és intézkedéseket tesz, hogy az lekerüljön a boltok polcairól, illetve a már értékesített termékeket a fogyasztóktól visszavegyék. Erre végső esetben kerül sor, ha a veszélyek elhárítására más intézkedések nem elégségesek” – mondta lapunknak Butsi István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság piacfelügyeleti osztályán belül működő műszaki osztály vezetője. Az idén már több példa volt erre. A C&A Mode Kereskedelmi Kft. februárban bébilábbeliket rendelt vissza azok magas krómtartalma miatt, ez Magyarországon 356 pár cipőt érintett. Az IKEA márciusban a cég által forgalmazott kétféle Förta kávé/tea készítő terméket hívta vissza balesetveszély miatt, januárban pedig a Rund üvegpoharakat rendelték vissza.


Zwack vodka visszahív szénsavas visszarendelés
Kapcsolódó cikkek