Cégvilág

A BP most nagy bánatára megismerheti az orosz módszert

A British Petroleum (BP) oroszországi viszontagságai távolról sem értek véget azzal, hogy meghiúsult a Rosznyefttel kötendő üzlete, orosz partnerei ugyanis bírósági meghallgatást kezdeményeztek az ügylet kapcsán.

A BP-nek arra a kérdésre kell a bíróság előtt felelnie, kárt okozott-e a Rosznyefttel tervezett üzlet a TNK-BP orosz partnereinek. A brit óriáscég orosz vegyesvállalata kezdettől fogva támadta a BP-Rosznyeft megállapodás tervezetet, mivel annak kialakításába őket nem vonták be és állításuk szerint üzleti hátrányt okozott volna a vegyesvállalat számára. A január óta tartó harcot a TNK-BP nyerte meg annyiban, hogy a nemzetközi bíróságok számukra kedvezően alakították a megkötendő szerződést.

A Rosznyeftnek viszont nem tetszett ez a verzió, amelyben az irányítást részben át kellett volna adnia a TNK-BP-nek, ezért végül nem jött létre megállapodás az északi sarki olajmezők közös kitermeléséről. A Rosznyeft állítólag más partnert keres a projekthez, a BP viszont továbbra sem nyugodhat meg, mivel a vegyesvállalat orosz részvényesei a meg sem kötött ügylet miatt bíróság elé citálják.

A szálakat az Alfa-Access-Renova (AAR) konzorcium mozgatja, amely a TNK-BP orosz tulajdonosainak legfontosabb csoportja. Az AAR-ben olyan, jelentős befolyással rendelkező üzletemberek vesznek részt, mint Mihael Fridman, Oroszország hetedik leggazdagabb embere, az Alfa bankcsoport alapítója. Szintén a konszern tagja Viktor Vekszelberg, aki Oleg Gyeripaszkával együtt a Ruszal alapítója.

A The Wall Street Journal szerint a mostani eljárásnak egyértelműen a pénzszerzés a célja, az AAR-hez közel álló források szerint több milliárd dollárt sajtolnának ki a BP-ből az állítólagosan a TNK-BP-nek okozott kár kompenzálására. A lap megjegyzi, hogy az AAR módszere, amelyben fenyegetésekkel és megalapozatlan vádakkal szereznek nyilvánosságot, jól működik. Az orosz csoport mindig a BP előtt jár és a mostani bejelentésre is egy héttel azelőtt került sor, hogy BP közzétenné negyedéves jelentését. Májusban a BP és a Rosznyeft már majdnem megállapodásra jutott arról, hogy 32 milliárd dolláros áron kivásárolja az AAR-t a cégcsoportból, de az utolsó pillanatban az üzlet meghiúsult.

aar konzocium TNK-BP bíróság Rosznyeft BP
Kapcsolódó cikkek