Cégvilág

Átállunk az olcsóbb generikus szerekre? Jelentett a Teva

Az izraeli Teva Pharmaceutical Industries gyógyszergyárcsoport, a világ vezető generikus (utángyártó) gyógyszergyártója 576 millió dolláros adózott eredményt jelentett szerdán a második negyedévről, 28 százalékkal kevesebbet a tavaly második negyedévi 797 milliónál. A Teva számításai szerint a jövőben az olcsóbb, generikus készítmények piaca bővülhet, elsősorban Európában.

Az eredmény elmaradt az első negyedévi 761 millió dollártól is, amely 6,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbi 713 milliónál.

A második negyedévben a nettó bevétel, 4,2 milliárd dollár, 11 százalékkal meghaladta a tavalyi második negyedévit, és kissé nőtt az első negyedévi 4,08 milliárd dollárhoz képest is, amely 11,7 százalékkal volt több a tavalyi első negyedévi 3,653 milliárdnál.

Az eredmény alakulása főleg azt tükrözi, hogy az észak-amerikai piacon, ahová az eladások fele jut, az értékesítés éves összehasonlításban 15 százalékkal, 2,099 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben. Ezt részben ellensúlyozta, hogy a csoport piacának 35 százalékát Európában közben 82 százalékkal 1,478 milliárd dollárra nőtt az értékesítés.

A társaság nem csalódik számításában, hogy a gazdasági válság és a költségvetési takarékosság miatt világszerte egyre nő az igény az olcsóbb generikus készítményekre. Ezért a csoport rendszeresen terjeszkedik sokmilliárd dolláros vállalatfelvásárlásokkal is. Jónak tartja a magyar piacot, ahol szerinte 50 százalék körüli az utángyártott szerek aránya.

Tavaly egész évben a Teva adózott eredménye 3,331 milliárd dollárra ugrott a 2009-es 2 milliárdról. A bevétel új rekord volt, 16,121 milliárd dollár a 2009-es 13,899 milliárd után.

A Teva európai gyártási és kutatásfejlesztési központja Magyarország. A Teva tavalyi éves beszámolója szerint a csoport generikapiac-vezető volt Magyarországon.

A Teva csoporthoz Magyarországon a Teva Magyarország Zrt., a gyártással foglalkozó Teva Gyógyszergyár Zrt. - benne az 1995-ben megvásárolt, volt debreceni Biogal gyógyszergyárral és a gödöllői sterilüzemmel -, továbbá a 2000-ben felvásárolt Humantrade Kft. csoport tartozik, amelynek tagja a Humantrade gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Human Zrt. és a Humanpharma gyógyszergyárak.

Q2 gyógyszer Teva generikus 2011 biogal humantrade gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek