Cégvilág

Duplázódhat 600 orvos bére, de ez nem biztos, hogy elég

Kétséges, visszafogja-e az orvosmigrációt, hogy ősztől hatszáz rezidens 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphat.

Az átmeneti és szűk rétegnek kínált lehetőséget bírálja a rezidensszövetség. A kórházvezetőknek nincs pénzük a bérfeszültség oldására, 35-40 milliárd az intézmények adóssága; önkormányzati segítség kellene.

A jelenlegi 127 ezer forintos bruttó alapbér mellé havonta további nettó 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak a most végzős medikusok, ha belépnek a szakorvosképző rendszerbe – döntött a kormány. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítója azt reméli, hogy a fiatalok méltányolják a kormány erőfeszítését, s nem hagyják el az országot, hiszen az intézkedés első lépésnek tekinthető az egészségügyi dolgozók jövedelemhelyzetének javításában.

Ez év novembertől 600 végzős medikus és 20 gyógyszerészjelölt juthat hozzá a pályázati pénzhez, s a rezidenseket képző tanárok is célzott támogatást kapnak – tudtuk meg Szócska Miklóstól. Az ágazatért felelős államtitkár szerint akik bíznak a gazdaság talpra állásában, biztosan itthon maradnak. Annál inkább, mert a népegészségügyi termékdíjból és az uniós fejlesztési forrásokból újabb pénzhez jut az ágazat. A pályázat nyerteseinek egyébként kötelezettséget kell vállalni arra, hogy az ötéves szakképzést követően ugyanennyi ideig hazai egészségügyi intézményekben gyógyítanak. Aki előbb távozna, annak a támogatási összeget a jegybanki kamatokkal együtt vissza kell fizetnie – tette hozzá az államtitkár.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

migráció bér elvándorlás ösztöndíj orvos Szócska fizetés Réthelyi
Kapcsolódó cikkek