Cégvilág

Ezzel a géppel "nyomná le" az Airbus a Boeinget

Az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártó vállalat közül kerül ki az American Airlines anyavállalata, az AMR Corporation nagy volumenű repülőgép-megrendelésének győztese.

Az európai vállalat számára a győzelem központi kérdés – ezt támasztja alá, hogy az Airbus hitelező-és lízingcégekből álló csapatot állított össze, amely Boeing legyőzését hivatott segíteni. A beruházást tervező amerikai AMR Corporationnak az Airbus a katalógusáron 23 milliárd dolláros beruházásra 6 milliárd dolláros, kedvezményes finanszírozást ajánl és a Reutersnek nyilatkozó informátorok szerint komoly árkedvezményt ad a megrendelőnek.

Az Airbus a jelenleg használatban lévő A320-as típusú gépekből 130-at kínál az amerikai társaságnak, valamint további 130 darabot az üzemanyag-takarékos A320 NEO típusú gépből, mely a tervek szerint 2015-ben kerül forgalomba. A Boeing ezzel szemben álló ajánlata 737-800 és 737-900 típusú megnövelt hatótávolságú repülőgépből áll, viszont az ár és a finanszírozás feltételei még tisztázatlanok.

A Boeing pillanatnyilag legkeresettebb gépének, a 737-esnek versenyképessé tételére próbál kialakítani hatékony termékstratégiát, mely az Airbus újratervezett A320-asával kelhetne versenyre. Jim Condelles, a Boeing szóvivője szerint a cég nem foglalkozik az Airbus által folytatott tárgyalásokkal és értékesítési kampányokkal.

Az American Airlines, melynek jelenlegi flottája kizárólag Boeingekből áll, jövő hét közepén hoz döntést a beruházásról. Hivatalos nyilatkozat eddig sem az American Airlines, sem az Airbus oldaláról nem érkezett.

Airbus amr corporation A320 Boeing
Kapcsolódó cikkek