Cégvilág

Fizetésképtelen lett az Elcoteq - Mi lesz a pécsi gyárral?

Működésének zavartalan folytatása érdekében felügyelet alá helyezését kérelmezi a luxemburgi székhelye szerinti törvényeknek megfelelően a finn Elcoteq, miután a hitelezői, élén a Danske Bankkal, zárolták a bankszámláját – áll a cég közleményében.

 Európa legnagyobb szerződéses elektronikai gyártóját meglepte a pénzintézetek lépése, mivel korábban úgy tűnt, megkapja a fizetési haladékot mindaddig, amíg le nem zárulnak a tőkebevonásról folyó legújabb tárgyalásai. (A finn cégnek néhány hete járt le egy 48,5 millió eurós folyószámlahitele, amelyet nem tudott időben törleszteni.)
A társaság tőkebevonási és adósságrendezési célból a közelmúltban már előszerződést is aláírt a kaliforniai székhelyű Platinum Equity kockázatitőke-társasággal.

Az amerikai cég az Elcoteq által újonnan kibocsátott részvényeket vásárolna, továbbá tárgyalna egy 80 millió eurós adósságfinanszírozási ügyletről is. A befektető feltételei között szerepel ugyanakkor egyebek mellett az, hogy az Elcoteq meg tudjon egyezni a pénzintézetekkel az adóssága átrendezéséről.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a potenciális befektetővel, annak komoly kihatása lehet a cég pécsi gyárára, ahol a néhány évvel ezelőtti 7 ezer fős fénykorhoz képest ma már feleannyian dolgoznak, ebben a felállásban sem túl sokáig már, miután a múlt héten bejelentettek egy 680 fős csoportos létszámleépítést.

A baranyai üzem a válság nyomán ma már a finn cég egyetlen európai gyártóhelye. A bérgyártó több nagy európai, tengerentúli és távol-keleti elektronikai márkával áll kapcsolatban, gyártósorain mobiltelefonok, távközlési hálózati eszközök és fényforrások készülnek.

fizetésképtelen gyár Pécs Elcoteq adósságrendezés zárol
Kapcsolódó cikkek