Cégvilág

Furcsa dolgokra kényszerülhetnek a gyógyszergyárak

Az ágazati „különadók” körében évi 10 millió forintra emelte az orvos- és patikalátogató gyógyszerismertető személyek után fizetendő díj mértékét az Országgyűlés. Az így kétszeresére növekvő elvonás jelentős átalakítások mozgatórugója lehet a gyógyszeripari cégeknél.

A megduplázódó díj arra ösztönözheti a gyógyszergyártókat, hogy a marketingtevékenységük átalakításának keretében az orvos- és patikalátogatókat időről időre – például hosszabb nyári szabadság esetén – ki- és bejelentsék. Ezt segítik a július elsejétől hatályos új rendelkezések, amelyek lehetővé teszik a határozott időre szóló bejelentést. Így stratégiai elemmé válhat, hogy a cégek kizárólag azokra az időszakokra jelentik be a gyógyszerismertetőt, amikor ők ténylegesen ismertetésnek minősülő tevékenységet végeznek.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az ezáltal megugró számú regisztrációs eljárások milyen adminisztratív többletterhet eredményeznek a gyógyszercégeknél, illetve még inkább a hatóságnál, amelynek jelenleg közel 2600 gyógyszerismertető személyt kell nyilvántartania.
A tervezésnél a vállalatoknak előre kell számolni a regisztrációs eljárás időszükségletével is, hiszen a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet minden bejelentés alkalmával megvizsgálja a kérelmet és annak mellékleteit, nyilvántartásba veszi az ismertető személyt, és az ismertetésre feljogosító igazolványt alkalomról alkalomra állítja ki.

A gyógyszerismertetőként foglalkoztatott személyek létszáma várhatóan még idén jelentős mértékben csökken. Egyes cégek a megduplázott díj hatására megkezdték a leépítések és az átszervezések előkészítését. Szükségessé vált a munkakörök és a munkaköri leírások felülvizsgálata annak érdekében, hogy a munkavállalók új feladatokkal töltsék el azt az időszakot, amikor nem ismertetést végeznek. A törvénymódosítással tovább növekedett a dokumentáció jelentősége, mert a vállalatoknak kell bizonyítani, hogy az átszervezést követően a munkatársak milyen tevékenységgel töltötték a munkaidejüket.

A szerzők ügyvédek, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda gyógyszeripari szakértői

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet gyógyszergyártó orvoslátogatói díj
Kapcsolódó cikkek