Cégvilág

Itthon nyomoznak INA-ügyben

A horvát társaság felügyelőbizottság elnöke szerint a mostani vezetés nem elég hatékony.

A Legfőbb Ügyészség elutasította a horvát ügyészségnek az INA olajtársasággal kapcsolatban folyatott nyomozása miatt a múlt héten kért jogsegélykérelmét. Ugyanakkor nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, mert a horvát kérelmet feljelentésnek értékelte. Ehhez közleménye szerint további adatokat kért a horvát ügyészségtől.

A jogsegélykérelem nem tartalmazta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kiadatási kérelmét. Mindez azért fontos, mert horvát lapok Hernádit hosszabb ideje azzal vádolják, hogy egy 10 millió eurós vesztegetéssel szerezte meg cégének 2009-ben annak horvátországi leányvállalata, az INA irányítási jogát. A Molnak 50 százaléknál kisebb hányada van az INA-ban. A vesztegetési vádat a magyar olajcég minden esetben visszautasította, s azt hivatalosan horvát részről sem erősítették meg soha.

Az ügyben viszont annál gyakrabban hallatja hangját az INA felügyelőbizottsági elnöke, Davor Stern. Az Origónak adott interjúban leszögezte: az INA-nak horvát nemzeti vállalatnak kell maradnia, nincs oka a Molba történő integrálásának. Korábban egyébként ő is állt az akkor még veszteséges társaság élén. Davor Stern elismerte azokat az eredményeket, amelyeket a Mol irányítása alatt az INA elért, de úgy látja, hogy az irányítás mostani módja megakadályozza, hogy a horvát társaság még jobb eredményeket érjen el. Példaként egy egymilliárd kunás megrendelést említett, amelytől az INA állítólag a menedzsment hibájából esett el. Ezért is kellene átalakítani az INA vezetését. A részvényesi megállapodás egészével viszont szerinte általánosságban nincs gond.
Davor Stern – állítása szerint – öt éve nem beszélt Hernádi Zsolttal, a horvát cég igazgatósága pedig nem foglalkozik a magyar cégvezért ért sikkasztási vádakkal. A Mol részéről Mosonyi Györggyel tartja a kapcsolatot, aki az INA-nál a helyettese.

vesztegetés davor stern INA Horvátország Hernádi Mol
Kapcsolódó cikkek