Cégvilág

Kevesebb a last minute akció az utazási irodáknál

Nem tűntek el a last minute utak, csak jóval kevesebb van, mint korábban, mert az utazási irodák a válság óta megfontoltabban foglalnak - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Országos Szövetségének (MUISZ) szóvivője.

A válság következményeként az utazási irodák megfontoltabban terveznek - közölte a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Országos Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Molnár Judit kiemelte: korábban túlkínálat volt a piacon, az irodák nagyobb kapacitásokat kötöttek le az egyes szálláshelyeken, amelyeket a magyar felvevőpiac elfogadott. Ennek volt az eredménye, hogy rengeteg last minute akciós ajánlattal jelentek meg az irodák.

A szóvivő szerint az irodák most tudatosabban készültek, csökkent a kínálat, és sok úti célra már be is teltek a helyek. Ennek ellenére vannak kedvező ajánlatok, érdemes keresni és figyelni - tette hozzá.

Molnár Judit elmondta, hogy a last minute ajánlat általában 5-10 százalék kedvezményt jelent, de akár 30-40 százalékkal kisebb is lehet az ár a katalógusban meghirdetett eredeti összegnél. Az előző évek rendkívül jelentős akciókínálatát ugyanakkor idén már nem lehet tapasztalni, kisebb a nyomás az irodákon, hogy leértékeljék az utazások árát - hangsúlyozta.

Az előző évekhez képest sokkal többen éltek az előutazási kedvezményekkel, hiszen a kedvelt üdülőközpontokba szívesen utaznak a turisták, így ezek a helyek gyorsan betelnek.

Változatlanul van egy olyan réteg, amelynek kevésbé fontos a konkrét úti cél, sokkal inkább a kedvező árakat figyeli. Elsősorban ez az utazóközönség az, amely változatlanul keresi a last minute utakat - fejtette ki a szóvivő.

Törökország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország - idén ezek a legkedveltebb turisztikai célpontok a magyar utazók körében. Molnár Judit kiemelte: az athéni helyzet ellenére Görögország továbbra is kedvelt nyaralóhelynek számít, a szigetekre vagy az ország északi részére sokan utaznak. Hozzátette: az athéni fakultatív kirándulásokat az irodák nem indítják a zavargások, sztrájkok időszakában.

Az észak-afrikai országok szintén forradalmaktól, zavargásoktól sújtott körzetébe, Egyiptomba, Tunéziába vagy Marokkóba az előző évekhez képest kevesebb chartergép indul, de jól fogynak a repülőjegyek, sőt Hurghadán már foglalási stopot vezettek be egyes szállodák - közölte.

üdülés turizmus hotel kapacitás foglalás szabadidő utazás last minute nyaralás
Kapcsolódó cikkek