Cégvilág

Maci, fiú vagy kutya? - Szavazhat az új tévés "karikáról"

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt hónapokban dolgozta ki az úgynevezett klasszifikációs ajánlás-tervezetét. Ennek keretében a már megszokott, ajánlott nézői korhatárt jelző karikák mellett megjelenik két új szimbólum, az egyikről a lakosság szavazhat.

Az új médiatörvény kissé átírta a korhatár-besorolási rendszert, melynek legszembetűnőbb újdonsága, hogy – régi hiányosságot pótolva – megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. Kósa Éva pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára üdvözölte a hatos korhatárkarika bevezetését.

Szerinte a gyermekek fejlődésében 6-7 éves korban, amikor kisgyermekből iskolássá válnak, ugrásszerű változások következnek be, ezért nekik más tartalom való.

A „hat éven aluliaknak nem ajánlott” kategória bevezetése mellett a tervezet szerint egy teljesen új jelölés is megjelenne, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne. A kiskorúak megóvása a káros médiatartalmaktól eddig is fokozott jelentőséggel bírt, de ugyanilyen fontos, hogy a gyermekeinket pozitív médiahatások is érjék. Ezért kerül az ajánlás-tervezetbe a gyermekbarát piktogram.

Nyugat-Európa több országában bevett szokás, hogy a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorokat egy kedves kis ábrával jelölik. Ennek meghonosítását szeretné elérni az új ajánlás. A Médiatanács blogjában arra kéri a látogatókat, szavazzanak arról, melyik piktogramot tartják a legalkalmasabbnak a célra.

A piktogramokról itt szavazhat

karika televízió kategória pszichológus korhatár
Kapcsolódó cikkek