Cégvilág

Mágnes szövetség - A Siemens így kerüli meg az óriást

A Siemens német konszern és az ausztrál Lynas Corporation Limited ausztrál cég vegyes vállalatot alapít azzal a céllal, hogy biztosítsa saját részére a ritka földfém ellátást.

Az erről szóló szándéknyilatkozat aláírását Münchenben jelentette be a Siemens. A Siemens a vállalatban 55 százalékos, a Lynas pedig 45 százalékos tulajdonnal részesedik majd, az üzlet részleteit jelenleg dolgozzák ki. A két cég a malajziai Gebeng térségben található bánya kitermelésére szövetkezett, az elérhető kapacitásról egyelőre nem nyilatkoztak – jelenti az AFP.

A tőzsdén jegyzett Lynas a hosszú lejáratú szerződések révén olyan speciális fémeket is szállít majd, amelyeket többek között szélturbinák generátoraihoz használnak. A Siemens emellett főként erős mágnesek gyártásához használ ritka földfémeket.

Ez az első alkalom, hogy egy nemzetközi jelentőségű bányavállalat és egy ipari konszern vegyesvállalatot alapít kifejezetten a ritkaföldfém-ellátás biztosítására. Mint arról beszámoltunk , A genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megállapította, hogy Kína megszegte a nemzetközi kereskedelmi jogot azáltal, hogy mesterségesen korlátozta kilenc ritka földfém exportját. A panaszt az Egyesült Államok, az és Mexikó nyújtotta be, azokkal az exportilletékekkel és kvótákkal kapcsolatban, amelyeket Peking vetett ki a ritka nyersanyagok értékesítésére.

Kína látja el a globális piacot a ritka földfémek legalább 95 százalékával, ám az utóbbi években folyamatosan csökkentette az mennyiségét. Tavaly az ország 7000 tonnával csökkentette ezen ásványi anyagok kvótáját, azzal érvelve, hogy erősítenie kell a környezetvédelmet. A WTO azonban rámutatott: Kína nem tudta igazolni, hogy az exportra vonatkozó szabályok hozzájárultak a belföldi szennyezés csökkentéséhez.

Ugyanakkor az Új Kína hírügynökség által idézett kormányzati nyilatkozatából az derül ki, hogy Kína továbbra is mindent megtesz azért, hogy megvédje a ritka földfémeket. Zsong San kereskedelmi miniszterhelyettes egy konferencián úgy fogalmazott: Peking tovább javítja majd a földfémekre vonatkozó szabályozást és hozzátette: a ritka földfémek stratégiai jelentőségű, nem megújuló erőforrások, amelyeket a környezetvédelem és a hazai ipar fejlesztésének tükrében kell kezelni.

A ritka földfémek csoportjába tizenhét különböző ásvány tartozik, amelyet számtalan iparágban használnak fel. Ezek közé tartozik a zöld autóipar, a szórakoztatóelektronika és mobil kommunikáció is. A világnak idén – Kínát leszámítva – 55-60 ezer tonna ritka földfémre lesz szüksége, amelyből 24 ezer tonna származik Kínából - közölte az amerikai Molycorp elnök-vezérigazgatója január 3-án a Bloomberg rádióban. A cég 2012-ben vélhetően megkétszerezi a termelését, 40 ezer tonnára, hogy segítsen kielégíteni a globális keresletet. Összehasonlításul: a számítások szerint 2015-ben mintegy 225 ezer tonnára rúg a világ ritka földfém igénye.

 

kitermelés mágnes gebeng ritka földfém lynas Siemens
Kapcsolódó cikkek