Cégvilág

Orbán: Az Audi duzzad ez erőtől

Hivatalosan megkezdődött az Audi Hungaria bővítése, amely révén az eredetileg tervezettnél háromszázzal több, 2100 munkahely létesül.

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Rupert Stadler társaságában helyezte el az új győri gyár alapkövét. Az Audi AG több mint 900 millió eurót szán a fejlesztésre, amely révén a motorgyártás mellett eddig csupán sportkocsikat összeszerelő Audi Motor Hungaria teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárrá bővül: 2013-tól évente 125 ezer jármű hagyja el a gyártósorokat, mégpedig úgy, hogy az eddigiekkel szemben nem Ingolstadtból érkeznek az alkatrészek és a karosszériadarabok.

Orbán Viktor az új üzem csütörtöki alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, a cég olyan, amilyennek Magyarországot látni szeretnénk: világos, hogy van jövője, duzzad az erőtől, modern, termel.

A felépítendő karosszériagyár, a lakkozóüzem és a járműszerelde mellett az újonnan vásárolt 200 hektárnyi területen egy présüzem is épül.

Minderre azért van szüksége a német vállalatnak, hogy ki tudja elégíteni modelljei irénti egyre élénkülő keresletet. "Ez a gyárbővítés jelentős mérföldkő növekedési stratégiánkban" – hangsúlyozta Rupert Stadler, hozzáfűzve: "A beruházással hosszú távon biztosítjuk nemzetközi versenyképességünket és a helyi foglalkoztatást."

Az Audi Hungaria Motor Kft. létszáma tavaly több mint ötszázzal 6100-ra bővült, és mára elérte a 6500 főt. A most kezdődött gyárbővítés révén létesülő 2100 munkahellyel és a beszállítói körrel együt a vállalat mintegy 15 ezer ember megélhetését fogja biztosítani két év múlva.

Miután az elmúlt évben mintegy 19 százalékkal nőtt az Audi Hungaria teljesítménye és 1,648 millió motor valamint 38 541 jármű hagyta el a szereldét, a vállalat átlagosan másfél havi bérnek megfelelő prémiumot fizetett dolgozóinak. Az Audi Hungaria árbevétele tavaly 4,775 milliárd euróra emelkedett a 2009-es 3,875 milliárdról. Az autógyártó cég győri beruházásainak összértéke meghaladta a 4 milliárd eurót azt követően, hogy a tavalyelőtti 187 millióval szemben 2010-ben 247 millió euró értékű beruházásokat valósítottak meg.

Jövő tavasszal már a gépsorokat telepítik az addigra elkészülő összesen 350 ezer négyzetméternyi üzemcsarnokokban, ahol 2013 második negyedétől négy modell készül. Ezek egyike lesz az A3 Sedan, amelyet a genfi autószalonon mutattak be márciusban. Jelenleg Győrben az Audi TT Coupé, TT Roadster, az Audi A3 Cabriolet és az RS 3 Sportback összeszerelése folyik.

Az Audi AG fennállása legjobb évét zárta decemberben, és az idén – saját rekordját is megdöntve – már 1,2 millió gépkocsi értékesítését tervezi a világpiacon. A cég az elmúlt évben 15 százalékkal, 1,092 millióra növelte eladott autói számát, így árbevétele 18,8 százalékkal, 35,4 milliárd euróra emelkedett. A megkétszereződött adózott eredmény pedig elérte a 2,59 milliárd eurót.

Audi Rupert Stadler Orbán Viktor gyár Audi Hungaria
Kapcsolódó cikkek