Cégvilág

Precedens? - Térdre kényszerítették a Gazpromot

A Gazprom orosz energiaóriás beleegyezett abba, hogy csökkenti az Edisonnak szállított földgáz árát. Az olasz cég ugyanis az első olyan európai fogyasztó, amely bírósághoz fordult, mert alacsonyabb árak megállapítását követelte az oroszoktól hosszú lejáratú szerződésekben - jelentette a Kommerszant című orosz üzleti lap hétfőn.

Az Edison, amely Európa legrégibb energiacége, tavaly novemberben indított pert a stockholmi választott biróságnál a Promgaz ellen, amely a Gazprom és az olasz Eni vegyesvállalata, azzal érvelve, hogy pénzt vesztett a Gazpromtól történt gázvásárlás során, mivel a piaci gázárak estek. A Kommerszant szerint az Edison a múlt pénteken bejelentette, hogy megállapodásra jutott a Gazprommal a gáz árairól, de a szerződés feltételeiről részleteket nem közölt.

Az Edison közleménye szerint a megállapodás figyelembe vette azt a tény, hogy "a piaci feltételek megváltoztak." Az olasz energiavállalat azt is közölte, hogy a Gazprom lépése után felhagy a pereskedéssel. Bruno Lescoeur, az Edison elnök-vezérigazgatója szerint az orosz fél beleegyezett az Edison részére szóló gázárak felülvizsgálatába, tekintettel arra, hogy az utóbbi években csökkentek az árak az olasz gázpiacon.

A Gazprom amely a Gazprom export részlege, amely tárgyalásokat folytatott az Edisonal, megerősítette a Kommerszantnak, hogy a konfliktust rendezték, de az új megállapodás részleteiről ő sem közölt információkat. Az orosz üzleti lap szerint az engedmény nem jelent közvetlenül jelentős veszteséget a Gazprom részére, mert az Edison legfeljebb 2 milliárd köbméter gázt vásárol az orosz energiaóriástól, ám vélhetően a jövőben bonyolítja a Gazprom tárgyalásait a nagyobb gázfogyasztókkal.

nagyfogyasztó Edison per gáz export Gazprom
Kapcsolódó cikkek