Cégvilág

A HP-tábla meghalt - Ki szállhat versenybe az Apple-lel?

Hét héttel bemutatása után a piac gyakorlatilag elbúcsúzott a Hewlett-Packard (HP) TouchPad nevű tábla PC-jétől, ez a tény pedig a Reuters elemzése szerint remekül mutatja, mennyire nem sikerült a riválisoknak teret hódítania az Apple iPadtől.

A TouchPad követi a Dell Streak 5 tábla PC-t a "temetőben", miután a HP az előző hét végén bejelentette: leállítja a WebOS-szel működő készülékek, így a TouchPad gyártását is. "A táblák közül csak az iPadet lehet eladni, ez az elmúlt pár nap tanulsága"- mondta a Reutersnek Mark Gerber, a Detwiler Fenton elemzője. Az Asus Eee Padjének a Motorola Xoomnak sem sikerült eddig áttörést elérnie a piacon, amelyet óriási erőfölénnyel ural az Apple iPad. A márkás riválisok közül a szakértők szerint a RIM PlayBookja maradhat fent egy ideig, de nem sikerének, hanem a cég stratégiájának köszönhetően, amelynek alapvető része a tábla PC.

Az operációs rendszereket tekintve az Apple iOS a Strategy Analytics második negyedéves adatai szerint 61,3 százalékkal vezeti a mezőnyt, míg a több készüléken is futó Android csak 30,1 százalékot ért el. A Microsoft tábla PC-s jelenléte 4,6 százalék, a RIM pedig eddig csak 3,3 százalékot szerzett magának. De a helyzet változhat.

Jelenleg minden szem a Google által készítendő "jégkrém szendvicsre" tapad, ez nem más, mint az okostelefonokban és a táblákban használt Android operációs rendszerek egységesítése. A Motorola Mobility megvásárlásával megnyílik a tér a Google előtt, a keresőóriás pedig valószínűleg tömegesen vonzza majd a fejlesztőket, akik így egyszerre két készülékkategóriában is dolgozhatnak.

Nagy dobás lehet a Microsoft Windows 8 kódnevű, tábla- és asztali PC-kre is használható operációs rendszere, amely a tervek szerint 2012-ben érkezik majd. a Microsoft alkotásának erejét az adja, hogy még mindig Redmond rendelkezik a legnagyobb számítógépes ökoszisztémával.

De az igazi "game changer" a szakértők szerint az Amazon táblája lesz, a Kindle gyártója egy 7 hüvelykes kijelzőjű, Android Honeycomb által hajtott, 300 dollár alatt értékesítendő készülékkel áll majd elő. A Robert Baird & Co. becslése szerint az első évben 3 milliót adhatnak el az új eszközből, amely idővel a Samsung Galaxy Tabet is túlszárnyalhatja. Az egyelőre névtelen Amazon tábla azért is jelenthet nagy veszélyt az Apple számára, mert a cég mozis és zenei szolgáltatásai nagyon népszerűek világszerte és az Amazon vélhetően jelentős árkedvezményt is ad majd a készülékre.

 

dell operációs rendszer Apple Android iPad HP tábla PC webos
Kapcsolódó cikkek