Cégvilág

Az S&P a Google részvények eladására bíztat

A Motorola felvásárlása után a Standard&Poor’s szerint a korábbinál jóval gyengébben fog növekedni a Google. A hitelminősítő eladásra rontotta az IT-óriás részvényeit.

A Standard&Poor’s a Motorola megvásárlása miatt vételről eladásra rontotta a Google-részvények beosorlását.

Az amerikai gyártó 12,5 milliárdos felvásárlása egyértelműen rontja a Google eddig kiugró forgalom arányos nyereségességét. A számos szabadalmi jog pedig egyértelmű kockázatot jelentenek a részvényesekre – indokolta döntését a S&P. A lépés hatására a Google-részvények árfolyama 18,23 dollárral, vagy 3,3 százalékkal 539 dollárra estek.

A Motorola hétfőn bejelentett felvásárlás a Google egyértelműen az Andoid plattformjának kiterjesztésére irányuló ambícióját tükrözi. A lépéssel teljesen megváltozik a Google szerepe az okostelefonok piacán, ugyanis így a jövőben készülékek gyártójaként is feltűnhet, ha nem kizárólag az általa kifejlesztett Android operációs rendszerre koncentrál.

„A Motorola mobilszekciója teljesen elkötelezett az Android iránt, így tökéletes összhangban van a két cég fejlesztői környezete” – jelentette ki Larry Page, a Google elnöke. A szakember hangsúlyozta, az akvizíció erősíti a Google szabadalmi jogi portfólióját, és ezzel jobb védelmet nyújt „az Apple-éhez hasonló versenyellenes támadásokkal szemben”. Az adásvételi szerződés legkésőbb 2012 elején zárul.

A Google a legutóbbi adatok szerint 39,5 milliárd dollár készpénzállománnyal rendelkezik.

motorola részvény felvásárlás Standard&Poor's eladás Google
Kapcsolódó cikkek