Cégvilág

Bogsch: "A magyar textilgyártás sorsára juthat a gyógyszeripar"

Akár a textilipar sorsára is juthat a magyar gyógyszergyártás vetette fel a Richter mai sajtótájékoztatóján Bosch Erik, elnök-vezérigazgató. A társaság az idei második negyedévben harmad akkora eredményt ért el, mint egy évvel ezelőtt.

A Richter Gedeon 7,1 milliárd forinttal csökkentette a nyereségét az a szabályrendszer változás,a melyet idén bevezettek. Ez az összeg nagyobb, mint a társaság hazai értékesítéséből származó nyeresége, vagyis Magyarországon nem termel profitot a vállalat. Bogsch Erik szerint ezért a gyógyszergyár nem csökkentheti a hazai gyógyszerárakat. A vezérigazgató feltette a kérdést, hogy vajon a magyar textilipar sorsára jut-e a hazai gyógyszergyártás, ugyanis a következő szabálymódosítások a külföldről származó olcsóbb gyógyszerek felé terelhetik a belföldi keresletet, ez tovább csökkenti a gyógyszergyár árbevételét és nyereségét.

Megemlítette, hogy 10 évvel ezelőtt, még termékeik 30 százalékát, mintegy 40 milliárd forint értékben belföldre értékesítették, mára az belföldi forgalom 30 milliárdra, azaz 13 százalék A szabálymódosítások között említette az orvoslátogatói díj megkétszerezése, a gyógyszertámogatás rendszer átalakítása az áprilisi átalakítás 1 milliárd, az augusztusi 2 milliárd forint kiesést jelentenek a vállalatnak.

A Richter Gedeon Nyrt. 8,6 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2011 második negyedévében, 67,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában, a gyógyszergyár árbevétele a bázishoz képest 1,8 százalékkal emelkedett, 75,07 milliárd forint volt - közölte a társaság kedden. 

A profit kissé kevesebb az elemzők által várt 8,8 milliárdnál, míg az árbevétel meghaladja a konszenzust.

A nemzetközi számviteli szabványok alapján készült, konszolidált, nem auditált tőzsdei gyorsjelentés szerint a gyógyszeripari vállalat az év első felében 145,9 milliárd forint árbevételt és 19,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A bevétel 6,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, míg a profit 48,2 százalékkal elmarad a bázisidőszakitól. A nyereség csökkenését a magasabb működési költségek, valamint a pénzügyi tevékenységből származó veszteség magyarázza a jelentés szerint.

Az egy részvényre jutó eredmény 1.056 forint a 2011 első félévi profit alapján, míg egy évvel korábban 2.041 forint volt.

Az üzleti eredmény az év első hat hónapjában 23,39 milliárd forint volt, ami 21,3 százalékos csökkenés 2010 első félévéhez viszonyítva. Az üzleti eredményhányad 16 százalékra csökkent a bázisidőszaki 21,7 százalékhoz képest, elsősorban a magas működési költségek miatt.

A vállalat pénzügyi vesztesége 1,65 milliárd forint volt az idén az első félévben, míg tavaly ugyanebben az időszakban 9,9 milliárd forint nyeresége volt. A különbséget elsősorban a forint erősödése magyarázza.

A Richter Magyarországon 19,19 milliárd forint árbevételt realizált az első félévben, ez 10,8 százalékkal magasabb a tavalyi első félév adatánál. A társaság jelenleg a harmadik legnagyobb szereplő a hazai gyógyszerpiacon, 5,9 százalékos részesedéssel.

A jelentés kitér arra, hogy a társaság április 1-jén és július 1-jén számos termékének az árát csökkentette belföldön, ezek hatása az év egészére várhatóan 1 milliárd forint lesz.

A július 1-jén életbe lépett törvénymódosítás a gyógyszeripari különadót 20 százalékra emelte a korábbi 12 százalékról, az orvoslátogatók díja pedig a kétszeresére, havi 0,8 millió forintra emelkedett. Ugyanakkor a különadó 100 százaléka visszaigényelhető, amennyiben a vállalat k+f kiadásai elérik vagy meghaladják a termékeikre 2010-ben kifizetett támogatások 70 százalékát.

A Richter esetében a visszaigényelhető különadók várhatóan 1,9 milliárd forintot tesznek ki.

A társaság exportból származó árbevétele 470,9 millió euró volt 2011 első félévében, ami 6,8 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest. A FÁK-tagállamokban a forgalom 18,7 százalékos növekedéssel 216,7 millió eurót ért el. Az országaiban az eladások 5,3 százalékkal 189,8 millió euróra nőttek. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel 36,2 százalékkal esett vissza, értéke 33,3 millió euró volt. Az egyéb országok forgalma 20,5 százalékkal 31,1 millió euróra bővült.

A Richter konszolidált saját tőkéje 577,5 milliárd forint volt 2011 június végén, a 2010 december végi értékhez képest 3,6 százalékkal csökkent.

Az Equilor elemzése szerint az adózott eredmény jelentős csökkenése főként a pénzügyi tételek randalírozása áll, amelyek feleslegessé teszik a bázisidőszakkal való összehasonlítást.

Az üzemi eredmény (EBIT) összeesett, de állapota nem súlyos, hiszen csak 30 százalékkal csökkent az értéke az előző év azonos időszakához képest, amelyek hátterében több tényező áll: egyrészt a mostani időszakban nem érkezett „boríték” a Foresttől (milestone payment, amelyet a kutatási folyamat meghatározott fázisainál fizetnek egymásnak a szereplők), ráadásul a Preglem/Grünenthal szerzemények sem a bevételi oldalt támogatják egyelőre.

Érdekesség, hogy éves bázison csökkent a kutatás-fejlesztésre fordított összeg – kérdéses, hogy ez átmeneti vagy tartós tendenciának bizonyul a legújabb hazai szabályozás árnyékában.

Az Equilor szerint ez a gyorsjelentés nem változtat a Richter megítélésén, hiszen az igazán kényes faktorok kapcsán nem ad választ a kérdésekre. Ebből a szempontból mindenképpen fülelünk majd a délelőtti sajtótájékoztatón és a délutáni elemzői telefonkonferencián, hátha kapunk mankót a legfrissebb hazai szabályozás pénzügyi hatásait illetően.
A kereskedésben a csinos negyedéves eredmények ellenére csak mérsékelt megugrásra számítanak az elemzők.

FÁK Q2 2011 gyógyszeripar Richter gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek