Cégvilág

Hogyan lehet 18 perc alatt feltörni egy iPhone jelszót?

Las Vegasban idén is megrendezték az IT biztonsági szakma egyik legrangosabb találkozóját, a Black Hat konferenciát, ahol érdekes tények kerültek felszínre az internetes biztonság terén.

A CNN az eseményről szóló összefoglalójában kiemeli az iPhone-ok esetleges sérthetőségét. Dino Dai Zovi független IT-biztonsági tanácsadó és notórius Apple-hacker elmondta: a legprimitívebb támadási módszert felhasználva másodpercenként kilenc lehetséges jelszó futtatható le egy iPhone-on. Ezt azt jelenti, hogy egy négy számjegyből álló jelszóval 18 perc alatt elbánhatnak a hackerek. Egy alfanumerikus (betűket és számokat is tartalmazó) jelszó már keményebb dió: négy karakter esetén a feltörés 51 órát vesz igénybe, 8 karakterrel pedig 13 ezer évig tartana a jelszó megfejtése – a legbutább módszerrel, persze.

De a Facebookkal kapcsolatban is ijesztő tényeket fedtek fel a konferencián. Az MIT egy korábbi tanulmánya szerint az emberek 87 százaléka azonosítható a születésnap, a nem, és a postai irányítószám alapján – ez az az információcsoport, amit a felhasználók túlnyomó többsége nyilvánosságra hoz a közösségi portálon. 2010-ben havonta átlag 2,5 milliárd fotót töltöttek fel a Facebookra. Ha a bűnözők arcfelismerő programot használnak, egy pillanat alatt összekapcsolhatják az arcot a Facebookon megjelenített információkkal és ezzel számtalan érzékeny adatot szerezhetnek meg.

A felhő alapú információtárolás előnye, hogy az adatok nem kapcsolódnak hardverhez, vagyis bárhonnan elérhetőek egy internetkapcsolattal. Ez viszont nagy öröm a hackereknek, akiknek csak egy notebookra van szükségük ahhoz, hogy minden, a felhőben tárolt adatot megszerezhessenek. A Stanford Egyetem biztonsági laborjának kutatója, Ellie Bursztein azt állítja, 10 százalék, hogy meg tudják szerezni egy Windows XP-t használó internetező rendszer belépési jelszavát. A Windows 7-nél korábbi operációs rendszerek esetében bevethetőek a legprimitívebb módszerek, vagyis a jelszógeneráló szoftverek, amelyek addig találgatnak, amíg nem jutnak el a megfelelő jelszóig.

felhő alapú black hat IT jelszó iPhone
Kapcsolódó cikkek