Cégvilág

Jön az újabb orosz-ukrán gázháború

Akár gázháborúba is torkollhat az a orosz-ukrán feszültség, amely Medvegyev és Janukovics minapi tárgyalásainak eredménytelenesége miatt bontakozik ki, írja a Kommerszant, orosz kormánykörökre hivatkozva.

Lezárult a 2010-es ukrajnai választások után indult stabilizálódás és normalizálódás korszaka Moszkva és Kijev között, legalábbis erre lehet következtetni a két ország elnökeinek csütörtökön, Szocsiban tartott tárgyalásai alapján.

 Az orosz Kommerszant és az RBK Daily összefoglalói szerint Dmitrij Medvegyev és Viktor Janukovics egyetlen kérdésben sem állapodott meg. Mindkét ország kormánya hosszú csatára készül, amely akár olyan gázháborúba is torkollhat, amely épp a 2012-es oroszországi választási kampány telén tör ki, írja a Kommerszant, kormány közeli forrásaira hivatkozva.

A tárgyalások fő témái az Ukrajnának eladott orosz gáz ára, határkérdések és integrációs ügyek voltak. Szó volt arról, hogy Ukrajna esetleg csatlakozik az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz, hogy egybeolvasztják az orosz és az ukrán atomipari vállalatot, hogy vegyes vállalatot hoz létre az ukrán Egyesült Légivállalat és az orosz Antonov Tervezőiroda, s hogy Oroszország bevásárolja magát számos ukrajnai cégbe.

Kijev azonban az ajánlatok nagy részét elfogadhatatlannak tartotta. Ukrán kormányforrásokból származó vélemény szerint Kijevet sokkolta Moszkva fölényes fellépése, s hogy alapvető ukrán eszközöket akart átvenni olcsón és szankciókkal kikényszerítve. Problémás volt a vámunió kérdése is. Janukovics ragaszkodott hozzá, hogy országa nem lép be a társulásba, de aktívan együttműködne vele. Ez Medvegyevnek kevés volt.

A két ország közötti határ ügyében Ukrajna hangsúlyozta, hogy erős szándékában áll azon nézeteltérések megoldása, amelyek segítik az EU-val és a NATO-val való együttműködését. Oroszország viszont kifejezte zavarodottságát a 2011-es Sea Breeze hadgyakorlat miatt, amelyet az odesszai kikötőben rendeztek.

Az RBK által hivatkozott szakértők szerint még a 2012-es oroszországi elnökválasztás előtt kitör a két ország közötti gázháború. Az összeütközésből Moszkva jobban jöhet ki, mint állítja. Az orosz lap azt is tudni véli, hogy Ukrajna már megkezdte az előkészületeket a legutóbbi gázviszály megismétlésére. Jövőre lesznek az ukrajnai parlamenti választások. Ha Janukovics pártja győz, azzal jelentősen megerősödik az elnök pozíciója.

janukovics Sea Breeze Medvegyev gáz EU atomipari gázháború NATO
Kapcsolódó cikkek