Cégvilág

Kiderült: Olcsóbb bekapcsolni a klímát, mint izzadni

Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. A meleg nyári és őszi napokon elsősorban a háztartási klíma- és hűtőberendezések helyes használatával, a lakások megfelelő szigetelésével lehet takarékoskodni – olvasható az EDF DÉMÁSZ közleményében.

A háztartási hűtőgépek optimális belső hőmérséklete +7°C, ha ez akár csak 2 fokkal kevesebb, az máris 15 százalékkal növeli a fogyasztásukat. A háztartások tovább mérsékelhetik energia-felhasználásukat a vízfelhasználási szokásaik újragondolásával. Egy energiatakarékos mosógép  éves becsült áramfogyasztása 204 kWh.

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. A nyaralások idejére pedig érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani.

A melegebb napokon egyre többen klímaberendezéssel teszik elviselhetővé a hőmérsékletet. A tartós hőség hatása egy átlagos háztartás számára 1-2 ezer forint többletköltséget jelent az áramszámla végösszegében. Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 KW-s készüléket feltételezve.


 

áram EDF Démász energia fogyasztás klíma hűt légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek