Cégvilág

Négyzetméterenként félmilliót is elkérnek egy új lakásért a Balatonnál

Amíg a marcali kistérségben a négyzetméterenkénti 100 ezer forintot sem éri el a lakások, nyaralók négyzetméterenkénti átlagára, addig Balatonföldváron és környékén meghaladja a fajlagos ár a 300 ezer forintot is, a tó menti új lakásokért pedig 400-500 ezer forintot is elkérnek, és megadnak - áll az OTP Jelzálogbank elemzésében, amelyet eljuttatott az MTI-nek is.

A válság miatt 2008 és 2010 között az átlagárak a legjobban a fonyódi és a marcali kistérségben estek, és elérték a 25 százalékot. Ennél kevésbé, 1-7 százalékkal csökkentek az árak a balatonalmádi, a tapolcai és a keszthelyi kistérségben. Ugyanakkor - a válság ellenére - 7-12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak Siófok és Balatonfüred térségében, míg Balatonföldváron 15 százalékos volt az árnövekedés.

A tavalyi négyzetméterenkénti átlagár Siófokon 275 ezer, Balatonfüreden 250 ezer, Balatonbogláron pedig 215 ezer forint volt. Ugyanakkor Keszthelyen 155 ezer forint volt az átlagos fajlagos ár.

A legnagyobb forgalmat Siófokon mérték tavaly 300 tranzakcióval. Ezt követte Keszthely ennek a felével. A füredi adásvételek száma kicsivel meghaladta a százat.

MTI-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek