Cégvilág

Itt a védelem: Az állam fizeti a Saab dolgozók bérét

Egy svéd fellebviteli bíróság szerdai döntésével csődvédelem alá helyezte a súlyos pénzzavarba került Saab autógyárat.

A csődvédelem lehetővé teszi, hogy a társaság kidolgozza átszervezési programját, amire három hónapot kapott a bíróságtól, de ez az időtartam meghosszabbítható. A csődvédelem ideje alatt az állam fizeti a cég dolgozóinak a bérét.

A vállalat augusztus közepén bejelentette, hogy nem jelenik meg a frankfurti autószalonon, mert minden forrását a gyártásra kívánja fordítani. A cég minimum 600 ezer dolláros tartozást halmozott fel a szállítókkal szemben és a svéd állami vagyonkezelő akár zárolhatja is a vállalat vagyonát, amennyiben a tartozásokat nem fizeti meg. A márka két kínai konszern segítségével biztosítaná jövőjét: a Pang Da és a Youngman összesen 245 millió eurót fektet a Saabba, amiből három új modellt vezetne be a cég. Áprilisban elhatározták, hogy eladják és visszabérelik a cég ingatlanait azért, hogy így jussanak gyorsan forrásokhoz.

Az elmúlt évben 30 700 Saab autó kelt el a világpiacon a tervezett több mint 50 ezerrel szemben. A tulajdonosi kör a jövő évre 120 ezer eladását és ezzel a nyereségesség elérést tervezi. A márka 2006-ban értékesítette fennállása óta a legtöbb autót, 133 ezret, amikor mögötte állt a General Motors, és még szó sem volt világválságról.

Saab tartozás svéd kínai csődvédelem
Kapcsolódó cikkek