Cégvilág

Jönnek a tehetségkutató pályázatok

Újabb tehetségkutató és -támogató pályázatok kiírására készül a Magyar Géniusz program, amelynek Tehetséghidak projektje 2 milliárd forintos forráshoz jut az Új Széchenyi-tervtől (ÚSZT).

A program feladatának tekinti a tehetségek felfedezését, mentorálá-sát és hálózatba szervezését, valamint a velük foglalkozó pedagógusok, szülők és civilek képzését. Bár óriási tehetségtőkével rendelkezik Magyarország, ennek kiaknázása érdekében csak az utóbbi években történtek komoly erőfeszítések – állapította meg Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a Géniusz új terveit bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy Géniusz is része az Országgyűlés által kezdeményezett, húsz évre szóló Nemzeti Tehetség Programnak, amely a Tehetséghidak támogatása mellett 1,14 milliárd forintot irányzott elő iskolai tehetséggondozásra, valamint 540 millió forintot fordít a 2013-ig szóló akciótervében az országos tehetségsegítő hálózat fejlesztésére.
A Magyar Géniusz program 2007-től 500 tehetségnapot tartott, több mint 26 ezer tehetséges fiatalt fedezett fel, és 630 tehetségpontot hozott létre, amelyek 10 százaléka a határainkon túl működik – sorolta eddig elért eredményeiket Bajor Péter projektmenedzser, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója.

Külön kiemelte, hogy a tehetséggondozók – pedagógusok, szülők, civilek - képzésein csaknem 14 ezren vettek részt eddig. A kiemelt projektként csaknem 700 millió forintos működő Géniusz a különböző pávlyázatok révén az eredeti keret 269 százalékával egyenértékű 2,341 milliárd forintnyi forrást generált és 208 különböző konstrukciót, projektet működtetett annak érdekében, hogy attitűdváltás történjen a pedagógusok körében a tehetséggondozás terén.

A finanszírozás szempontjából fontos fejlemény a program történetében, hogy egyre több adózó szánja a tehetségeknek szja-ja egy százalékát. Két éve 375 millió, tavaly 859 millió, az idén pedig 1509 millió forint pluszforráshoz jutottak így. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az emberek nagyra értékelik s készek támogatni a tehetségeket – jegyezte meg Csermely Péter.

A következő két évben, 2012–13-ban 2,1 milliárd európai uniós forrásból és 2,5 milliárd forintnyi hazai keretből gazdálkodhat a Géniusz a Nemzeti Tehetség Program és sikeres pályázatai révén. A tervek között szerepel tehetséggondozó táborok, szakkörök indítása, ezekben 2012 végéig 20 ezer fiatal részvételével számolnak. Kialakították a tehetséghitel struktúráját, amely lehetővé teszi a kiemelkedően tehetséges fiatalok sikeres életpályájának finanszírozását. Azt is tervezik, hogy 2012 végéig bevezetik a tehetségútlevelet, amely egy tehetség-nyilvántartó rendszer lesz az óvodától a felnőttkorig.

Arra is van esély, hogy a kontinensen elsőként Budapesten lesz európai tehetségközpont. Ennek érdekében magyar képviselők lobbiznak az Európai Parlamentben, s elképzelhető, hogy az EP már 2012 elején határozatot hoz az ügyben.

Mire lehet pályázni?

• tehetséggondozó képzésre oktatási intézményeknek, pedagógusoknak, szülőknek, valamint civilszervezeteknek

• tehetséggondozó táborokra diákoknak

• tehetségpontok létrehozására a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek

• tehetséghitelre és tehetségútlevélre a kivételes képességű fiataloknak

Forrás: vg-gyűjtés

• tehetséggondozó táborokra diákoknak

• tehetségpontok létrehozására a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek

• tehetséghitelre és tehetségútlevélre a kivételes képességű fiataloknak

Forrás: vg-gyűjtés -->

magyar géniusz nemzeti tehetség program Széchenyi terv úszt tehetségkutató pályázat
Kapcsolódó cikkek