Cégvilág

Korrupciós botrányba keveredett az OMV

A Telekom Austria után az OMV osztrák konszern is korrupció gyanújába keveredett - írja a Die Presse.

Az OMV állítólag 1,5 millió eurót fizetett cégeknek, amelyek Alfons Mensdorff-Pouilly lobbistához köthetőek azért, hogy ezzel elősegítse a román Petrom olajvállalat felvásárlását – ezt Peter Pilz, a Zöldek parlamenti képviselője közölte, hozzátéve, hogy az ügy felderítésére kérte fel az államügyészséget.

A Die Presse által ismertetett információk szerint az OMV három különböző, Mensdorff-Pouilly-hoz köthető tanácsadó cégnek fizette ki az összesen 1,5 millió eurós összeget. Ez nem újdonság, az viszont igen, hogy ezek a pénzek a Petrom megvásárlásához köthetőek és vélhetően kenőpénzként használták azokat. Az osztrák olajkonszern nem nyilatkozott az ügyben

Az OMV 2004-ben 669 millió euróért vásárolta meg a Petrom részvényeinek harmadát, majd további 830 millióért 51 százalékra emelte részesedését a cégben. A román média már akkor korrupcióval vádolta az OMV-t, amit az akkori vezérigazgató, Wolfgang Ruttenstorfer határozottan cáfolt.

Ezzel az OMV is csatlakozott a Mensdorff-Pouilly köré csoportosuló, korrupcióval vádolt cégekhez. Eddig a legnagyobb port a Telekom Austria 1,1 millió eurós kifizetése verte fel Ausztriában. A cég 1,1 millió, a Motorola pedig 2,6 millió eurót fizetett Alfons Mensdorff Pouilly lobbistának azért, hogy a két cég nyerje meg a rendőrségi rádióhálózatra kiírt pályázatot még 2004-ben. A megbízást eredetileg egy másik konzorcium, a Mastertalk nyerte meg, de Ernst Stasser akkori belügyminisztérium megsemmisítette a döntést, majd a második körben a Motorola-Telekom csoport győzött.

Az ügy hatására lemondott az akkori kormányfő, Wolfgang Schüssel, a köztársasági elnök pedig a korrupcióellenes jogszabályok szigorítását követelte.

 

kenőpénz OMV Petrom Mensdorff-Pouilly Telekom Austria korrupció
Kapcsolódó cikkek