Cégvilág

Meglepetés - Óriásit bukhat a Magyar Telekom anyacége

Több milliárd dolláros kártérítést zsebelhet be a Deutsche Telekom, ha az amerikai piacfelügyelet nem engedélyezi, hogy amerikai leányát felvásárolja az AT&T. De a német óriáscéget ez távolról sem fogja megvigasztalni.

A tervek szerint az amerikai AT&T 39 milliárd dollárért felvásárolja a T-Mobile USA-t. De hogy ez megvalósul-e, az kétséges, hiszen az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben az esetleges erőfölény felderítésére. A felvásárlással a második és a negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató egyesülne, a piaci verseny korlátozásának kérdése tehát jogos. A The Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint bár a tárca vizsgálata nem jelenti automatikusan, hogy kútba esik az üzlet, a megvalósulás esélye ezzel jelentősen csökkent.

Bár a T-Mobile USA anyacége, a Deutsche Telekom jelentős, összesen 6 milliárd dolláros kártérítést zsebel be az AT&T-től, ha az üzlet meghiúsul, ez nem vigasztalja sem a céget, sem a befektetőket. A T-Mobile amerikai növekedési kilátásai romlottak, a konszern ki akar vonulni az országból, ezért ha a minisztérium nemet mond az AT&T felvásárlásra, esetleg a harmadik legnagyobb Sprint Nextelnek ajánlhatja fel a leánycéget. Ez azonban újabb hónapokat jelent, ami hosszabb időre korlátozza a Deutsche Telekom pénzügyi lehetőségeit.

A Business Week beszámolója szerint ráadásul a Telekom igazgatótanács nem készült fel arra az esetre, ha Washington meghiúsítja az eladást. Rene Obermann vezérigazgató tegnap találkozott munkatársaival, hogy megtárgyalja a híreket, amelyek meglepetésként érték a vezetőtestületet. A piac máris véleményt nyilvánított a helyzetről: a tegnapi frankfurti kereskedés zárásakor a Deutsche Telekom papírja 7,6 százalékot veszítettek értékükből, ami 3,1 milliárd eurós mínuszt jelent a cég számára.

A Commerzbank, a Sanford C. Bernstein & Co. és a  Berenberg Bank elemzői már csökkentették a Telekom minősítését, a Bernstein szakértője, Robin Bienenstock egyenesen úgy fogalmazott: az üzletnek vége és ezáltal a négy amerikai mobilszolgáltató konszolidációjára sincs esély.

felvásárlás t-mobile usa Deutsche telekom AT&T
Kapcsolódó cikkek