Cégvilág

Rémes hírek a hazai feldolgozóiparról

A feldolgozóipar helyzetét mutató MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke minimálisan növekedést jelezve 50,1 pontot ért el.

Ez 2010 júniusa óta a legalacsonyabb érték, s elmarad az előző havi 52,1 ponttól is, ami eddig a legkisebb 2011-es adatnak számított.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő, csütörtökön közzétett jelentése szerint az augusztus összességében az átlagnál - 51,9 pont - mindig jobb hónap volt a korábbi években. A hosszú távú augusztusi átlag 1996 óta 52,3 pont, ami jóval nagyobb a múlt hónapban mért értéknél.

Ugyanakkor az elmúlt három év augusztusának átlaga megegyezik a mostani értékkel. A közlemény szerint tavaly július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar: növekedési üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig, azóta azonban lassabb ütemre váltott a növekedés.

A MLBKT értékelése szerint a korábbi augusztusokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme kifejezetten

A legújabb beszerzési menedzserindexek tanúsága szerint mára lefulladt a tavaly kezdődött "mini-boom" a közép-kelet-európai gazdaságok feldolgozószektoraiban - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban a magyar jegybank a külső kockázatok miatt az idén várhatóan még nem szánja el magát kamatcsökkentésre.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző központ vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy "egyáltalán nem meglepő" a közép-kelet-európai gyáripar "mini-boomjának lefulladása", mivel a termelés megugrását már 2009 közepe óta egyszeri tényezők vezérelték, köztük a pénzügyi válság idején befagyott kereskedelem-finanszírozás újjáéledése, valamint a raktárkészletek visszatöltéséből eredő hajtóerő.

Magyar Logisztikai index MLBKT mutató Beszerzési és Készletezési Társaság feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek