Cégvilág

Vaklicit: Ázsiai gyógyszerek szorítják ki a hazaiakat

Ráfizethet a nemzetgazdaság az egészségbiztosító gyógyszerkasszájának harmadolása miatt – mondta a Pharma Klub tegnapi konferenciáján Szabó László, a Teva Magyarország vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének egyik vezetője.

Annak kapcsán jelentette ezt ki, hogy a Széll Kálmán-terv szerint 2013-ig 120 milliárdos megtakarítást kell végrehajtani a tb gyógyszerkasszájában, amit javarészt a gyártók viselnek. Júliustól duplájára, évi 10 millióra növelték a cégek gyógyszerismertető munkatársai után fizetendő éves díjat, hatására megfeleződik, 1300-ra csökken az e területen dolgozó szakemberek száma. Világviszonylatban egyedülálló, 20 százalékos válságadót vetettek ki az ágazatra a tb által támogatott gyógyszerforgalom után – toldotta meg Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgató-helyettese.

E hét szombattól folytatódik a szektor számára a további megszorítás: az utóbbi évek legnagyobb gyógyszerár-változására kerül sor. A gyártók és forgalmazók számára meghirdetett vaklicites árversenyeztetés hatására 2220 orvosságért kell többet vagy kevesebbet fizetni a betegeknek. Ugyanis a tb a legolcsóbban kínált készítmény árához szabja a támogatás mértékét, így annak a betegnek, aki ragaszkodik a korábbi gyógyszeréhez, mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

A vaklicittel a generikus készítményeket forgalmazó hazai cégek zsebéből 18 milliárdot vesznek ki, mivel sok esetben az övékénél is olcsóbb, de nem tudni, mekkora raktári készletekkel rendelkező ázsiai orvosságokkal kiszorítják őket a tb-listáról – mondta Szabó László.

Így a gyógyszeriparnak a túlélésre kell berendezkedni, ennek eszköze lesz a beruházások és a kutatás-fejlesztés más országokba irányítása, az orvostovábbképzés költségeinek leépítése, a kórházaknak nyújtott gyógyszeradományok leállítása. Pedig a 45 milliárdos lejárt számlákat halmozó kórházak gyógyszerfelhasználásának 15-30 százalékát jelenleg adományként kapják.

A gyógyszerkasszából kivont 120 milliárd dominóként fut végig az ágazaton – jelentette ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, aki attól tart, hogy az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi 43 milliárdos szufficitje nem marad az ágazatban. Pedig abból egy év alatt havi 100 ezer forinttal lehetne emelni 10 ezer orvos bérét, 50 ezerrel a szakdolgozókét és ötödével a háziorvosi praxisok bevételét.

szufficit gyógyszeripar tartozás tb kórház
Kapcsolódó cikkek