Cégvilág

A plázastop miatt aggódik a szakma

Több szempontból is aggályosnak tartja az IngatlanfejlesztÕi Kerekasztal Egyesület (IFK), a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a kereskedelmi központokat érintÕ törvénytervezetet.

A szervezetek közös állásfoglalása szerint az építÕipar hanyatlása fokozódna a „plázastop” törvény hatására, hiszen a kereskedelmi létesítmények építése a magasépítés jelentÕs százalékát adja. A kereskedelmi szektor önmagában is nagy foglalkoztató, ugyanis egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, míg egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát.

Az MBSZ adatai szerint 2010-ben a bevásárlóközpontok, retail parkok, factory outletek és strip mallok 56900, míg a hipermarketek további 51960 fÕt alkalmaztak, azaz összesen majdnem 110 ezer embernek biztosítottak munkahelyet. Az építés alatt lévÕ kereskedelmi egységek több tízezer újabb munkahelyet teremtenének.

Az IFK, az MBSZ és az MGYOSZ a moratórium mellÕzését szorgalmazza, mivel egy átmeneti idÕszak bevezetése felmérhetetlen károkat okozna a nemzetgazdaságnak, különösen az építÕiparnak, a foglalkoztatottságnak és a belsÕ fogyasztásnak.

plázastop bevásárlóközpont építés MBSZ
Kapcsolódó cikkek