Cégvilág

Kellemes meglepetés okozott a Mol - Irány Oroszország

A Mol-csoport 36,4 milliárd forint nettó eredményt ért el 2011 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 92,1 milliárd forinttal, az első három negyedévben a nyereség 183 milliárd forint volt, 170 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában - tette közzé a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság bevétele a harmadik negyedévben elérte az 1.377,7 milliárd forintot, míg az első kilenc hónapban 3.853,3 milliárd forint volt, az előbbi 16 százalékkal, az utóbbi 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Mol az idei második negyedévben 54 milliárd forint nettó eredményre és 1.298,4 milliárd forint bevételre tett szert.

A Mol első háromnegyed évi adózás, kamatterhek és értékvesztés előtti nyeresége (EBITDA) speciális tételek nélkül 488 milliárd forint volt, míg üzleti eredménye, szintén így számolva, 270 milliárd forintot tett ki, mindkettő 9 százalékkal nőtt a bázishoz képest. A harmadik negyedévében az EBITDA 138 milliárd forint, az üzleti eredmény pedig 62 milliárd forint volt, csökkent, mind az előző negyedévhez, mind pedig a bázisidőszakhoz képest.

A gyorsjelentés szerint az eredmény jelentős javuláshoz a nettó befektetés-fedezeti ügylet számviteli elszámolásának bevezetése is hozzájárult. A bevétel pedig alapvetően a finomítói termékek jegyzésárának növekedése következtében beálló magasabb átlagos értékesítési árak miatt emelkedett.

A gyorsjelentés idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, a Mol erős cash-flow termelő képessége és stabil pénzügyi pozíciója jó alapul szolgál a fejlesztésekhez. Október végén a cég jelentős lépést tett a magyar és a regionális villamosenergia-piacra való belépésért, amikor stratégiai partnerével, a cseh CEZ-zel megkezdte a százhalombattai kombinált ciklusú gázturbinás hőerőmű (CCGT) beruházás előzetes munkálatait.

Hozzátette: a kutatás-kitermelés (upstream) szegmens megnövekedett nemzetközi profit-hozzájárulásának köszönhetően a Mol erős eredményt ért el 2011 első kilenc hónapjában. Ugyanakkor a feldolgozás-kereskedelem (downstream) szegmens a magas kőolajár és a gyenge finomítói árrések hatására a harmadik negyedévben veszteségbe fordult.

Az upstream szegmensben a cél az, hogy felgyorsítsa beruházási programjait Oroszországban, Szíriában, illetve Irak kurdisztáni régiójában és a főbb kelet-közép-európai országokban. A downstream üzletágban a petrolkémiai befektetésekkel egyrészt rugalmasságát kívánja növelni, másrészt kihasználja a hosszabb értékláncban rejlő lehetőségeket.

A beruházások és befektetések értéke 165 milliárd forint volt az idén szeptember végéig, 31 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. A beruházások az upstream szegmensben a keletközép-európai régióra, Oroszországra és Szíriára, míg a downstream szegmensben a Pozsonyi Hőerőmű (TPP) kibővítésére és a Rijekai Finomító modernizációjának befejezésére irányultak.

upstream eredmény EBITDA árbevétel downstream jelentés Mol
Kapcsolódó cikkek