Cégvilág

Klórt és benzint szállító teherkocsi ütközött - videó a gyakorlatról

Polgári védelmi gyakorlatot és szektorpróbát tartott Budapesten a 2-es metró alagútjában, illetve a Széll Kálmán téri állomáson péntekre virradó éjjel a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Magyar Vöröskereszt és a BKV.

A gyakorlat szerint a Kelenföldi pályaudvaron egy klórt és benzint szállító teherkocsi ütközött össze, klórgáz került a levegőbe, emiatt a lakosság egy részét evakuálni kellett, egy másik részüket pedig a polgári védelmi feladatok ellátásra is alkalmas metróalagútba kellett telepíteni, köztük több sérült is volt. A gyakorlatban 250 civil vett részt.
Egy szektorba három állomás (Batthyány tér, Széll Kálmán tér, Déli pályaudvar) tartozik.

Először a BKV a riasztástól számított 15 percen belül lezárta a Batthyány téri végelzáró kaput az alagútban, majd az evakuáltakat a metróállomáson fogadták, regisztrálták őket, s a polgári védelem munkatársaival az alagútban helyezték biztonságba az embereket. Az állomáson felállítottak egy vegyianyag-mentesítő állomást, valamint a Magyar Vöröskereszt egészségügyi ellátást biztosított.
 
Vajda Zoltán, a BKV metrófőmérnöke a helyszínen elmondta, a kitelepítettek állomásra érkezését követően az állomást hermetikusan lezárták, túlnyomás alá helyezték, semmilyen kapcsolata nem volt a felszínnel, az áramellátást, a vízszolgáltatást és a levegőztetést is az állomás saját rendszerei biztosították.

polgári védelmi gyakorlat BKV katasztrófa metróállomás
Kapcsolódó cikkek