Cégvilág

Már magyarul is diktálhatunk szövegeket mobilunknak

Novembertől már a magyar nyelvet is értik azok a magánfelhasználók számára ingyenesen letölthető mobilos szövegfelismerő alkalmazások, amelyek segítségével elektronikus leveleket, egyéb szöveges üzeneteket diktálhatunk, vagy hangbemondással kereshetünk az okostelefonunkban.

Az amerikai Nuance Communications ugyanis elkészítette az egyelőre csak az Apple mobileszközeire – iPhone-ra, iPod Touchra és iPadre – kifejlesztett applikációk magyar verzióját. A diktáló- és keresőalkalmazások segítségével a hagyományos gépelési sebességnél gyorsabban lehet bejegyzéseket is küldeni a közösségi hálózatokra, vagy pedig böngészni a mobilneten.

A diktálóalkalmazás automatikus mentési funkciót is kapott, amely megőrzi a bediktált szöveget, ha az ügyfél egy beérkező telefonhívás miatt kénytelen megszakítani a folyamatot. A keresőapplikáció pedig egyszerre több forrást – Google, Yahoo!, Twitter, iTunes, Wikipedia, YouTube – használ a találati eredmények listázásához. A szóban forgó szoftverek a magyarországi megjelenéssel együtt már több mint 25 országban és nyelven hozzáférhetők, és ott vannak a legnépszerűbb ingyenes üzleti alkalmazások között.

Reszler Ákos, a fejlesztő cég magyarországi leányvállalatának, a Nuance-Recognita Zrt.-nek a vezérigazgatója úgy véli, hamarosan a hangalapú lesz a legnépszerűbb mobilkommunikációs felület. Az ez évre 1,35 milliárdos bevételt tervező tengerentúli cég világszerte több mint 6000 alkalmazottat foglalkoztat, ebből 120-an Budapesten dolgoznak. Az itteni kutató-fejlesztő központ tavaly 50, az idén további 30 fővel bővülhet.

mobiltelefon okostelefon iPad Ipod dikták iPhone
Kapcsolódó cikkek