Cégvilág

Maszatol az FBI - Tönkretette a helyi vízellátást egy orosz hacker

Bár az Illinois államban működő terrorelhárító csoport korábban hírt adott róla, az FBI most cáfolja, hogy bizonyítottan egy orosz hacker tett volna tönkre az internet segítségével egya régióban működő vízpumpát.

Illinois állam terrorelhárító és titkosszolgálati szervezete, a STIC a közelmúltban kiadott egy jelentést, amely szerint egy orosz IP-címmel rendelkező hacker tette működésképtelenné az Illionois-i vízhálózat üzemeltetésében résztvevő pumpát azzal, hogy távolról gyors egymásutánban ki- és bekapcsolta. A BBC emlékeztet arra, hogy a hír hamar elterjedt, hiszen a jelentés szerint ez az első alkalom, hogy külföldi hackerek pusztán cybertámadás segítségével tönkretettek egy amerikai közművet.

Ugyanakkor az FBI most nyilvánosságra hozta saját nyomozásának eredményét, amely szerint a fent említett jelentés megalapozatlan, amit nem támasztott alá a részletes vizsgálat. Mi több, nem csak hogy orosz, de semmilyen külföldről induló támadás nyomát nem találták meg.

Az ügy érdekessége, hogy tavaly az IT-biztonságban szakértő McAfee éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális vízellátó rendszer sokkal sérülékenyebb, mint például az energiaipari vagy a pénzügyi cégek.

 

támadás vízellátás stic FBI hacker
Kapcsolódó cikkek